Da li postoji nešto, oku neprimjetno

Sigurno se obilazeći mnoge trgovine, markete, supermarkete u svom životu, putujući svijetom koristeći razna prevozna sredstva nailazili na neke poznate logo-e.

Gledajući te logo-e odmah bi prepoznali i brend, ali, da li ste se ikada zapitali da li taj logo ima neku skrivenu poruku.

Da li postoji nešto, oku neprimjetno "na prvu" što čini taj logo ipak posebnim i zašto je upravo takav?

Ovdje je 15 poznatih logo-a i njihove skrivene poruke. Pogledajte: ( Kada kažemo skrivene poruke, ne mislimo bukvalno da su skrivene, nego su riječi koje čine taj logo odlično "projektovane" .

1. Vaio



U početku vam se čini da piše samo VAIO, ali ako pogledate malo bolje, moći ćete vidjeti da se ovaj logo sastoji od dva dijela. Prvi dio su dva slova koja predstavljaju analogni simbol, a drugi dio su dva broja. Time VAIO šalje poruku o razvijanju tehnologije, tačnije prelasku  sa analogne na digitalnu tehnologiju.

2. Baskin Robbins



Bacite pogled da ružičasti dio. Šta vidite? Vidite broj 31 i to je broj  okusa koje oni imaju u svojoj ponudi.

3. Mitsubishi



Mitsubishi logo ukorijenjen je duboko u prošlosti. On kombinira tri lista grba klana Tosa  i tri dijamanta grba obitelji Iwasaki. Tri dijamanta predstavljaju pouzdanost, integritet i uspjeh. No, to nije sve. Riječ "Mitsubishi" se prevodi na "Mitsu" (tri) i "Hishi" (voda kestena, koja u  Japanu  označava oblik romba ili dijamantni oblik). (Izvor: Penske Social.)

4. Northwest Airlines



Ovaj logo zapravo ima dvije skrivene poruke. Prvo, ona ima N i W u negativnom prostoru. Drugo, trokut u krugu predstavlja sjeverozapad kao na kompasu.

5. FedEx



FedEx logo izgleda tekstualno veoma temeljan, ali ako bolje pogledate između E i X, vidjeti ćete strijelu koja predstavlja brzinu i tačnost isporuke, kao moto firme.

6. McDonald's



Na samom početku bilo je samo"M" za McDonald's bez ikakvog posebnog značenja. Vremenom je postao prepoznatljiv među kupcima. 60-tih godina, McDonald's-i su željeli promijeniti logo, ali konzultant i psiholog Louis Cheskin je insistirao na tome da se zadrže ta dva "zlatna luka" povezavši ih sa "simbolizmom grudi koje hrane" i uvjeravajući ih da su zbog toga ljudi upamtili taj logo. Svejedno da li mi povjerovali u ovo ili ne, McDonald's-i  su uvjereni u to i danas imaju najprepoznatljiviji logo u svijetu.

7. Google



Jeste li ikada primjetiti kako Google logo ima četiri primarne boje u nizu kojeg je onda prekinula sekundarna boja? To je učinjeno namjerno. Google je htio pokazati da oni ne igraju po pravilima, a također da su razigrani iako im logo nije "nakićen".  Da bi to postigli, oni samo koriste jednostavna slova i boje.



Dva srednja slova T u nazivu Tostitos pokazuje dva prijatelja koji dijele tortilla čips i  plešu ples salsa.

8. Formula 1



F1 logo je prilično jednostavan za shvatiti. Negativan prostor u sredini stvara 1.

9. Hope for African Children Initiative



Pri prvom pogledu na logo, učiniti će vam se samo karta Afrike. Ali ako bolje pogledate, vidjeti ćete odraslu osobu i dijete okrenute jedno prema drugom.

10. Continental



Proizvođač guma u svoj je logo, preciznije, prva dva slova, sakrio trodimenzionalnu gumu.

11. Pepsi



U 2008. godini, Pepsi je potrošio milion dolara kako bi im  Arnell Associates napravili novi logo (stari je na lijevoj i na desnoj novi). Kao rezultat toga, Pepsi je morao platiti milione više za ponovnu izradu logo-a. Zatim je u javnost "procurio" Arnell-ov dokument s pravom nazvan "Nevjerojatna dizajn strategija." Dokument prikazuje da je novi Pepsi logo neka vrsta Da Vinci koda. Prema Arnell-ovom dokumentu, Pepsi logo se oslanja na Feng Shui, RenesansU, Zemlje Geodynamo, teorije relativnosti, svemira, i još mnogo toga. Tamo stoji i sljedeće: "Pepsi logo je ključ svemira."???

12. Tour de France



Obratite pažnju na logo i primijetit ćete biciklista.

13. Amazon



Ovaj logo također spada među često viđene logotipove s često previđenim dizajnerskim rješenjima. Naime, strijela ispod imena spaja A i Z te sugerira da na stranici možete pronaći mnogo toga, a u isto vrijeme označava i smiješak, to jest zadovoljne korisnike.

14. NBC



Iako danas gotovo svi znaju da NBC-ev logo predstavlja pauna, tim više jer ga često spominju, isti je mnogima godinama promicao, a ideja je da simbolizira šarolik program ove televizijske kuće.

15. Nike



Možda to niste znali, ali Nikeov "swoosh" predstavlja krila Nike sa Samotrake, grčkoj božici pobjede, a riječ je o najvećem i najuspješnijem djelu helenističkog razdoblja.

Ukratko, dizajnerica Carolyn Davidson poslužila se upravo obrisima ove skulpture.