Stopa nezaposlenosti u SAD-u rekordno je niska. Tako barem govore službeni podaci. No stvarnost očito izgleda drugačije. Do te razlike između stvarnog stanja i onog na papiru dolazi zbog načina izrade statistika.

Alicia Hannah je 26-godišnja djevojka odrasla u socijalnim stanovima u Brooklynu u New Yorku. Kada se radi o radnom mjestu, Hannah kaže da nije izbirljiva. Ipak, ima poteškoća u pronalaženju posla.

''Za dobivanje posla u New Yorku nije dovoljna završena srednja škola. Potrebno je da ste završili fakultet ili barem izučili zanat“, kaže Hannah koja je bez posla već godinu dana, piše Deutsche Welle. Ona dodaje da se možda situacija poboljšala za one koji su završili fakultet, ali ne i za ljude poput nje.

Ovakve izjave se ne poklapaju sa službenim podacima o broju nezaposlenih. Naime, u listopadu 2014. godine je broj nezaposlenih prvi put nakon financijske krize 2008. godine iznosio oko šest posto. U studenom čak 5,8 posto. Jedan od razloga je vrsta poslova na tržištu rada.

''Broj slabo plaćenih poslova se povećao", kaže Michelle Holder, ekonomist iz New Yorka.

''Predsjednik Obama govori da smo radna mjesta koja su bila zatvorena ponovo otvorili. Međutim, problem je što je veliki broj tih poslova, primjerice u restoranima, vrlo loše plaćen. Kvalitativno to nisu ista radna mjesta kakva smo imali ranije“, kaže Holder.

Da bi se bolje shvatili razlozi smanjenja broja nezaposlenih, potrebno je zaviriti iza kulisa. Za razliku od Njemačke, u SAD-u ne postoji određen vremenski rok za prijavljivanje nezaposlenih.

Podatkom o stopi nezaposlenosti su obuhvaćene samo osobe koje su bez posla i koje aktivno traže posao ili osobe koje žele raditi. U to dakle ne ulaze tzv. ''obeshrabreni radnici'', odnosno oni koji uopće ne traže posao jer vjeruju da ga ionako neće naći.  
Bez obzira na sve, američki san o uspinjanju na društvenoj ljestvici i dalje živi. Za to je najbolji primjer tečaj koji organizira "Brooklyn Workforce Innovations" na kojem se osobe koje žive u socijalnim stanovima obučavaju za poslove domara.

''Moja motivacija je moj sin'', kaže Radell Felton, jedan od polaznika tečaja. Felton je kao i Hannah odrastao u jednom od socijalnih stanova u Brooklynu, četvrti u kojoj i dalje živi.

''Želim zaraditi dovoljno novca kako bih mogao sam prehranjivati svoju obitelj'', kaže Radell Felton.