Lažni major obmanuo Hitlera

Ratne 1943. godine nevjerovatni plan Britanaca prevario je vojnu komandu nacista. Akcija čudnog naziva "Operacija Minsmit" promijenila je tok Drugog svjetskog rata, a sve se zasnivalo na jednoj nevjerovatnoj činjenici, čovjek koji je trebao izvršiti bio je mrtav.

Skovali plan
U proljeće 1943. pobjeda saveznika na afričkom kontinentu postala je izvjesna, pa se vojna komanda okrenula planiranju akcija na evropskom kontinentu. Postojala su dva glavna pravca invazije Grčka ili Sicilija, ali bio je jedan problem - svi su znali da će to biti Sicilija.
Ako bi sile Osovine primijetile da saveznici gomilaju snage za invaziju na otoku, lako bi pripremile odbranu Sicilije, koju niko ne bi mogao probiti. A onda su dvojica britanskih agenata Čarls Čolmondeli (Charles Cholmondeley) i Ivan Montegi skovali plan. Došli su na ideju da neprijatelju podmetnu tijelo lažnog britanskog majora, kao i lažne dokumente koji bi ih naveli na pogrešan trag.
Lažni major sa sobom je nosio pismo u kome se eksplicitno govorilo o tome da će savezničke snage uskoro napasti Grčku, kao i gdje će se iskrcati. Također, dodano je i da će se dogoditi napad na Sardiniju, a da će invazija na Siciliju biti samo varka.
Kada su se Nijemci dokopali dokumenata, poslali su ih dalje da saveznici ne bi ništa posumnjali.
Operacija uspjela
Hitler je bio oduševljen informacijom i vjerovao je da će to biti akcija koja će saveznike konačno baciti na koljena te je preusmjerio tri tenkovske divizije na Balkan, umanjujući pritisak na Francusku i Rusiju, a snage su bile fokusirane na Grčku, Sardiniju i Korziku.
Kada se 160.000 Amerikanaca, Kanađana i Britanaca iskrcalo na obalama Sicilije, zatekli su sile Osovine potpuno nespremne. Čak i nakon što se invazija dogodila, Hitler je nastavio vjerovati da je operacija na Siciliji samo obmana, fasada za ono što se zapravo treba dogoditi u Grčkoj. "Operacija Minsmit" je uspjela.