Novootkriveni asteroid promjera 45 metara proletjet će blizu Zemlje u februaru sljedeće godine i mogao bi uzrokovati ozbiljne probleme u komunikacijskim sistemima.

U NASA-i tvrde kako su šanse da asteroid pogodi Zemlju 0,031 posto, no kada bi se to dogodilo udario bi u Zemlju silinom koja bi uzrokovala eksploziju od 2,4 megatone. Slično se dogodilo 1908. godine kada je jedan asteroid uništio golem dio sibirskih šuma.

NASA-ini stručnjaci u ovom trenutku pokušavaju odrediti tačnu putanju asteroida kako bi mogli predvidjeti posljedice ukoliko asteroid dođe u kontakt s nekim satelitima. 'To je malo vjerojatno, ali ne smijemo isključiti taj scenario', rekao je NASA-in astronom Paul Chodas.

I dok u NASA-i predviđaju minimalne šanse da nas asteroid pogodi iduće godine, na umu moraju imati činjenicu da bi gravitacija u sljedećih 8 godina mogla učiniti svoje zbog čega bi nas taj isti asteroid doista i mogao pogoditi 2020. godine. Ukoliko se to dogodi, stručnjaci vjeruju da će pasti na Antarktiku ili u okean blizu Antarktike.

Silina udarca ovog asteroida teškog 140.000 tona neće uništiti kompletnu civilizaciju, ali bi mogao uzrokovati masovne ljudske gubitke ukoliko nekim slučajem udari u naseljeno područje.

24sata.info