U jednom gradu u Brazilu djeca u osnovnim školama nose specijalne uniforme koje imaju ugrađene čipove koji prijavljuju roditeljima da li je dijete pobjeglo iz škole ili uopšte nije u školi.

„Oko 20.000 učenika u 25 od 213 državnih škola počelo je početkom ove nedjelje da nosi majice kratkih rukava opremljene čipovima“, rekao je sekretar Koriolano Morales.

On je dodao da će do 2013. godine, u tom gradu svih 43.000 učenika starosti od četiri do 14 godine nositi takvu odjeću.

Te 'inteligentne školske uniforme' javljaju roditeljima kada njihova djeca uđu u školsku zgradu porukom na mobilnim telefonima. Ako se dijete ne pojavi u 20-toj minuti od početka časa roditelji dobivaju poruku: “Vaše dijete još nije stiglo u školu”.

Ako dijete tri puta ne dođe na čas, škola traži od roditelja da opravdaju odsustvo, rekao je Morales i dodao da škola obavještava vlasti ako roditelji to ne učine.

Gradske vlasti Vitoria da Conquista-e uložile su 670.000 dolara u osmišljavanje, isprobavanje i pravljenje majica s čipovima, rekao je gradski sekretar za obrazovanje i dodao da se te majice mogu bez problema prati i peglati.

Morales je rekao da je Vitoria da Conquista prvi grad u Brazilu i 'možda u svijetu' s takvim sistemom.

„Vjerujem da smo postavili trend zato što smo dobili mnogo zahtjeva iz cijelog Brazila za informacije o tome kako radi sistem“, dodao je on.