Avion koji patrolira nad vodama Britanske Kolumbije, uočio je brod kako plovi na oko 275 kilometara od ostrva Haida Gvai.
Japanski ribarski brod dužine 65 metara kojeg je cunami odneo na pučinu 11. marta 2011. i danas besciljno luta pored zapadnih obala Kanade.
 
Jedan od aviona koji patroliraju nad vodama Britanske Kolumbije, uočio je brod kako plovi na oko 275 kilometara od ostrva Haida Gvai.
 
Avetinjski prazan brod već godinu dana plovi i stigao je do zapadne obale Kanade
 
To je prvi veći uočeni ploveći objekat koji je praktično preplovio cio Pacifik, jedan od više milion tona ostataka koji poslije cunamija u Japanu u martu 2011, plove Tihim okeanom.
  
Na "brodu duhova", kako su ga mediji nazvali, nema tragova živih ljudi.
 
Kanadsko Ministarstvo za saobraćaj tvrdi da prati kretanje broda, zbog eventualne mogućnosti zagađenja mora i da bi se ustanovilo da li on predstavlja opasnost za druga plovila.
  
Cunami koji je prošle godine pogodio Japan stvorio je najmanje 25 miliona tona otpadaka i olupina. Od toga, između četiri i osam miliona tona odneto je okean, a oko dva miliona tona još pluta na površini.
 
Najveći dio otpada najverovatnije neće stići do obala Sjeverne Amerike do marta 2014, mada se navodi da će "avetinjski brod" stići do kopna za oko 50 dana.