Građevina kodnog imena KM3Net (Cubic Kilometre Neutrino Telescope) planira se izgraditi na dnu Sredozemnog na dubini od nekoliko hiljada metara.

Procijenjena vrijednost cijelog projekta premašuje iznos od 200 miliona eura, a 'građevina' će zauzimati oko 5 kubnih kilometara.

U toj će 'megastrukturi' biti 'teleskop' za proučavanje elementarnih čestica neutrina na koje osim gravitacijske sile utječe još samo slaba nuklearna sila.



Iako smješten na dnu Mediterana, ovaj će 'teleskop' istraživačima omogućiti bolje razumijevanje svemira budući da su do sada jedina dva izvanzemaljska izvora neutrina pronađena na Suncu i supernovi SN1987A.

Štoviše, uz bolje razumijevanje 'crne tvari', kozmičih zraka i općenito, boljeg uvida u astronomiju, ovaj će projekt omogućiti i proučavanje ekoloških uvjeta na dnu Sredozemnog mora.

U proteklih su deset godina pokrenuta tri pilot projekta - ANTARES, NEMO i NESTOR koji su istraživali ovaj tip pionirske tehnologije te su uglavnom projektirani za dubine između 2,5 i 4,5 km.

U studenom ove godine talijanska je Vlada odobrila gotovo 21 miliona eura za ovaj projekt, a ukupno 40 instituta i sveučilišta sudjeluje u projektu iz čak 10 europskih zemalja - Cipra, Francuske, Njemačke, Grčke, Irske, Italije, Nizozemske, Rumunjske, Španjolske i Velike Britanije.