Odbrojavanje je počelo. Meksiko, postojbina drevnih Maja, koje su predvidjele da će smak svijeta biti 21.12.2012, počeo sa proslavama koje će trajati cijele godine...

Tačno godinu dana ostalo je do 21. decembra 2012, kada će se, prema predviđanju drevnih Maja, dogoditi smak svijeta. Na jugoistoku Meksika, u središtu teritorije na kojoj su nekad živele Maje, umjesto da ljudima nude pribor za preživljavanje, pažljivo planiraju proslave koje će trajati cijele godine.

Meksička turistička agencija očekuje da će do 12. decembra 2012. regione Chiyapas, Yukatan, Kvintana Ro, Tobasko i Kampece posjetiti oko 52 miliona turista, mnogo više od uobičajenih 22 miliona stranaca.

Veći i manji gradovi u majanskom regionu od juče su počeli odbrojavanje, a u tu svrhu u Chiyapasu, u glavnom gradskom parku u gradu Tapachula, postavljen je i veliki digitalni sat.

Na obližnjem arheološkom nalazištu Izapa majanski sveštenici obavljaće molitve, pojati i paliti tamjan.

U tropskoj džungli Kvintana Ro, koja se nalazi između poznatih ljetovališta Kankun i Plaja del Karmen, ljudi stavljaju poruke i fotografije u vremensku kapsulu, koja će biti zakopana narednih 50 godina. Majanski sveštenici i indijski plesači izvješće ritual u vrijeme kada bude održana ceremonija zakopavanja kapsule.

Yukatan je najavio da će završiti majanski muzej u Meridi narednog ljeta.

Johny Channel iz Albukerka u Novom Meksiku, vlasnica turističkog servisa za region Maja, kaže da već sada ima 24 rezervacije za obilazak majanskog regiona u nedjelji koja će prethoditi navodnom smaku svijeta. Jednu od tura nazvala je „Početak ere novog kalendara pod jukatanskim zvezdama“.

Kraj 13. baktuna

Majanski Dugi kalendar, koji počinje 3114. godine prije nove ere, dijeli vrijeme na periode od oko 394 godine, poznate kao baktune. Za Maje je broj 13 bio od izuzetnog značaja, a kako je drevni narod napisao, 13. baktun se završava 21. decembra 2012. godine. Mnogi vjeruju da su Maje za taj dan predvidele apokalipsu, dok drugi misle da će tog dana početi nova era.