Među korisnicima Facebooka proširila se informacija da se na Timelineu prikazuju privatne poruke i chatovi pa je nastala panika

 Iako su u Facebooku korisnicima omogućili rok od sedam dana u kojem mogu proučiti sve opcije na Timelineu prije nego on postane vidljiv svima, ova je opcija izazvala pravu paniku zbog čega su korisnici počeli masovno brisati arhive poruka i chatova, a neki su u potpunosti ugasili svoje profile na ovoj društvenoj mreži.

Ova je informacija odmah uzbunila i ekipu iz Facebooka jer je jasno da bi ovakav propust bio prava katastrofa za društvenu mrežu i sve korisnike – pogotovo u vrijeme kada pripremaju izlazak na burzu. Ali, nakon što su u Facebooku proveli istragu, objavili su da se ovdje ne radi o propustu niti su na Timelineu objavljene privatne poruke i chatovi, već su na površinu 'isplivale' stare javne objave koje su korisnici ili njihovi prijatelji postavljali na zid na ovoj mreži.

Uslijedile su negativne reakcije, napad na Facebook i ponovo priče o kršenju prava privatnosti.

Ovdje ipak treba upozoriti na jednu stvar – riječ o stvarima koje su korisnici u prošlosti objavili javno – dakle te su statuse, komentare, fotografije i slično korisnici sami postavili na Facebook te ih nisu zaštitili, tj. ostavili su mogućnost da oni budu dostupnim svim korisnicima ove društvene mreže, a ne samo njihovim prijateljima pa nije riječ o nikakvim privatnim podacima.

Upravo zbog ovakvih je situacija Facebook omogućio sedmodnevni testni period za Timeline i naš je savjet da ga svakako iskoristite. Uzmite koji sat i pregledajte sve vaše objave na ovoj društvenoj mreži – šta god vam se ne sviđa možete obrisati, sakriti sa Timelinea ili zaštititi podatke tako da oni više nisu dostupni svima, već samo vašim prijateljima ili samo vama, prenose hrvatski mediji.
Takođe, ovo je još jedno upozorenje svim korisnicima Facebooka kako bi trebali pripaziti šta sve stavljaju na ovu društvenu mrežu – jer nikad ne znate može li vas neka izjava ili npr. fotografija u pijanom stanju koju ste na Facebooku objavili prije par godina u budućnosti koštati posla, prijateljstva, veze i slično.