Holanđanka Monique Van der Vorst, koja je provela 13 godina u invalidskim kolicima, ponovo je prohodala nakon pada sa bicikla.

Monique je postala paraolimpijska šampionka u biciklizmu, disciplini koju je počela da trenira kada je u 14. godini djelimično paralizovana poslije operacije koljena koja joj je oštetila nerve. Braneći boje svoje zemlje, Monique je osvojila šest evropskih i tri svjetske šampionske titule.

Godine 2008, doživjela je saobraćajnu nesreću poslije koje je ostala potpuno paralizovana od struka na dole. To je, međutim, nije spriječilo da te iste godine, osvoji dvije srebrne medalje na Paraolimpijskim igrama u Pekingu.

Poslije 13 godina provedenih u invalidskim kolicima, ova 27-godišnja atletičkarka bi mogla da ostvari svoj san i učestvuje na Olimpijskim igrama 2016, jer je ponovo prohodala, navodi Tanjug.

Čudo se dogodilo prošle godine kada je pala sa parabicikla tokom treninga za Paraolimpijadu u Londonu 2012. Poslije pada, Monique je uvidjela da može da pomjera stopala.

Nekoliko mjeseci kasnije, uz puno vježbi i hrabrosti, ova mlada Holanđanka je ponovo prohodala.

Od tada trenira na standardnom biciklu da bi predstavljala Holandiju na Olimpijskim igrama 2016. Ove nedjelje se priključila i timu profesionalaca koji broji samo 11 djevojaka.

"Liči na čudo, ali u sportu je sve moguće", izjavio je njen predstavnik za štampu.