Ako ste ikad pomislili da ste pošašavili zato jer se ne možete sjetiti po čega ste iz jedne sobe došli u drugu, možete odahnuti. Naučnicii su našli objašnjenje za taj fenomen koji je sasvim normalan i događa se gotovo svima.

Naime, utvrdili su da postoji velika mogućnost da zaboravite ono što ste imali u glavi kada iz jedne sobe uđete u drugu jer se mozak "osvježava" i učitava nove informacije. Analizom provedenom na studentima utvrdili su i kako je zapravo stvar u tome da mjesto u kratkoročnom pamćenju na kojemu je bila jedna informacija odmah ispunjeno drugom informacijom i stoga se ne možemo sjetiti.

Tokom istraživanja naučnici su studente podijelili u dvije skupine, jedni su prolazili kroz vrata u virtualnom prostoru, a drugi u stvarnom prostoru i rezultati su bili jednaki, svejedno je u kojem se prostoru krećete jer će se vaš mozak automatski početi "osvježavati" čim dođe na novu lokaciju. Time su Gabriel Radvansky i njegov tim istraživača došli do zaključka kako prolazak kroz vrata može izazvati gubitak pamćenja kod ljudi.