"O Srbima sve najgore", zaključak je koji se izvesti kada se na najvećev svejtskom internet pretraživaču Googleu ukucaju pojedine riječi.

Preciznije, kad ukucate na ovom pretraživaču "zašto" (why), prvo što će se na engleskom pojaviti jeste "zašto su Srbi tako nasilni", ako ukucate "serbs are" (Srbi su) izaći će vam da su "crazy", tačnije ludi.

Kucanjem riječi "serbian" otvara nam se nekoliko slika. Druga po redu objašnjava da je riječ o srpskom posjedu i piše:

"Ako možete da pročitate ovo, u dometu ste", na kraju je mitraljez i piše "dobro došli", piše srbijanski "Kurir" čiji su novinari "oprobali" ukucati samo riječ "serb" i pojavile su se slike s protesta, slike na kojima dominiraju oružje, vatra, a prva slika pokazuje čovjeka koji drži pištolj uperen u dječakovu glavu.

"Probajte s nekom drugom državom. Hrvatska, Makedonija, Bosna i Hercegovina. Tu nema oružja, vrijeđanja... kao kada je riječ o našoj zemlji i našem narodu", navodi "Kurir".

Ivan Stanković, vlasnik marketinške firme "Communis", smatra da se mora baviti imidžom Srbije kako bi se to promijenilo.

"To je stvarno tužno. Kakav to imidž ima Srbija? Na to se može uticati i može se promijeniti. Treba da se bavimo imidžom naše zemlje, ali prije nego što nastanu ovakvi problemi. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti", istakao je on.

Borislav Miljanović, direktor srbijanske marketinške agencije "Represent Communications", bio je zatečen ovom činjenicom.

"Pa da li je moguće da se to prvo pojavljuje kad ukucate "zašto"?! Zvuči nevjerovatno", kaže Miljanović za "Kurir" i dodaje: "Da bi se slika o Srbiji, pa i ta na internetu, promijenila, potrebno je da se pojavljuje što više pozitivnih tekstova i informacija".

"Definitivno treba da počnemo ozbiljnije da se bavimo popravljanjem imidža naše zemlje u svijetu", naglašava Miljanović.

Milka Forcan, bivša potpredsjednica "Delta holdinga", jedne od najmoćnijih kompanija u Srbiji, smatra da ovo ne bi smjelo da se dešava.

"U eri savremene komunikacije nedopustivo je da naša zemlja (Srbija) bude predstavljena na ovaj način", istakla je ona.