Problem manjka punoljetnih žena tokom idućih 50 godina bite jednako velik kao i klimatske promjene. Tvrde to demografi ističući kako je upravo taj faktor mogući idući 'okidač' za novi svjetski rat. Prema riječima Christopha Guilmota, sigurnost će ugroziti agresivne neženje.
Brojni svjetski demografi upozoravaju na novu prijetnju koja bi mogla ugroziti sigurnost u svijetu u kojem živi oko sedam milijardi ljudi. Riječ je nedostatku žena!

Francuski demograf Christoph Guilmoto upozorava da će život na zemlji ugroziti agresivne neženje koje će se boriti za svoje mladenke. Posebno kritične po tom pitanju bit će Indija i Kina, jer ondje roditelji biraju pol djeteta pritom se često odlučujući na prekid trudnoće kada na svijet treba doći djevojčica. Stoga mnogi upozoravaju da će problem manjka punoljetnih žena tokom idućih 50 godina biti jednako težak kao i klimatske promjene, piše AFP.

Prirodnim se smatra da se na svakih 104 do 106 muškaraca rodi 100 žena. Svako odstupanje od toga može se objasniti samo utjecajem neprirodnih faktora. Prema statističkim podacima iz Indije i Vijetnama na 112 dječaka rodi se 100 djevojčica. U Kini je, pak, odnos 120 prema 100 u korist muške djece. Demografi upozoravaju da se taj trend širi i na južni Kavkaz.

U svijetu danas nedostaje, tvrde stručnjaci, 160 miliona žena. Rezultat je to tradicionalnih pogleda po kojima su u obitelji poželjniji sinovi, smanjenja plodnosti te problema dostupnosti kontracepcijskih tableta.

Žene će imati više supruga?


Neki stručnjaci tvrde da će pomanjkanje žena u određenim zemljama dovesti do situacija u kojem će jedna žena imati više supružnika.

Politologinje Valeri Hudson i Andrea den Boer, pak, smatraju da će azijske države s previše muškaraca predstavljati sigurnosnu prijetnju za zapadne države.

"Države s nesrazmjerom između spolova mogu biti vođene samo autoritarno uz suzbijanje nasilja 'kod kuće' i izvoza u inozemstvo kroz kolonizaciju i rat", tvrde.