Najveće prirodne katastrofe na planeti, prouzrokovane su kombinacijom visoke temperature i oblika komore sa magmom unutar određenog vulkana.

Nakon izuzetno dugih istraživanja otkriveni su uzroci pritiska koji nastaje unutar supervulkana čije enormno snažne erupcije mogu dovesti i do "ledenog doba". Naučnici su došli do zaključka da su velike eksplozije, koje se događaju otprilike svakih 100.000 godina i predstavljaju jednu od najvećih prirodnih katastrofa na planeti, prouzrokovane kombinacijom visoke temperature i oblika komore sa magmom unutar određenog vulkana.

"Stvaranje "krova" od stijena oko komore magme omogućava pritisku da se nagomilava tokom više desetina hiljada godina, što dovodi do velikog podizanja "krova" iznad komore", kazala je autorica studije Patricia Greg sa Univerziteta u Oregonu, piše "Javno.hr".

Na kraju se taj vrh urušava što dovodi do kolapsa i - erupcije.

Erupcija supervulkana može izazvati brojne klimatske promjene. Te erupcije su najveće prirodne katastrofe sa kojima se svijet može suočiti, osim udara meteora u Zemlju.

Naučnici su do sada tragali za nekim okidačem erupcije unutar komore sa magmom, jer su smatrali da bi tamo morao biti vidljiv trag od prethodnih erupcija.

Međutim, postojao je nedostatak fizičkih dokaza o uzrocima erupcije na mjestima tih supervulkana. Razlog je bio taj što okidač erupcije dolazi odozgo a ne iznutra, zaključili su naučnici.

Potrebni su uslovi poput "savršene oluje" kako bi komora sa magmom narasla do tih prekomjernih razmjera. To je i jedan od razloga zbog čega se erupcije supervulkana nisu događale tako često kroz historiju.

Erupcije u američkom nacionalnom parku Yellowstone, koje su se dogodile nekoliko puta do sada, ubrajaju se među najveće erupcije supervulkana u historiji. Ostali supervulkani nalaze se na Sumatri, Centralnim Andama, Novom Zelandu i u Japanu.