Oko 41 posto žena barem je jednom plakalo na poslu, dok je to isto učinilo samo devet posto muškaraca, utvrdilo je američko istraživanje provedeno na 700 ljudi.
Upravo suze mogu pomoći ženi u napredovanju ili poslovnom uspjehu, a autor istraživanja, Anne Kreamer, na temelju rezultata istraživanja napisala je knjigu "Emocije na radnom mjestu". U njoj otkriva da je najčešći razlog suza na radnom mjestu za zaposlenike oba spola stres. Istraživači su otkrili kako su muškarci puno više sućutni i naklonjeni prema tuđim suzama od žena. Izračunali su da prosječna žena tokom života plače oko 12.000 sati, što iznosi godinu i četiri mjeseca u životnom vijeku.

Poslodavci će ženu koja plače doživjeti kao previše samokritičnu, što u pogledu posla može biti pozitivno, jer simbolizira koliko joj je stalo do onog što radi. Tako će prije unaprijediti nju, nego muškarca kojeg posao naizgled ne uznemiruje - kaže  Anne Kreamer, navodi 24sata.

Protivnici takvog razmišljanja tvrde kako su suze na poslu pokazatelj slabosti i nesposobnosti, što u konačnici može dovesti i do otkaza.

Žene u prosjeku plaču četiri puta više nego pripadnici "jačeg spola, što je biološki spolno uslovljeno građom suznih kanala. One imaju i 60 posto veći nivo prolaktina u tijelu, hormona koji potiče proizvodnju suza.