Prvi puta u historiji naučnici su pronašli kompleksne, višestanične organizme duboko ispod Zemljine površine. To je otvorilo mnoga pitanja o postojanju života duboko pod površinom Zemlje, kao i pojedinih planeta i njihovih satelita.

Naučnici su ovim stvorenjima nadjenuli nadimak "crvi iz pakla", a pronađeni su u nekoliko rudnika u Južnoafričkoj Republici.
 
Jedan od pronađenih crva dobio je ime Halicephalobus Mephisto prema stripu "Gospodar Podzemlja", a otkriven je u vodi koja je tekla iz bušotina oko kilometar i pol ispod površine, u rudniku zlata Beatrix.
 
Naučnici Gaetan Borgonie sa Sveučilišta u Gentu u Belgiji i Tullis Onstott sa Univerziteta Princeton, rekli su kako je pronalazak stvorenja sa razvijenim živčanim, probavnim i reproduktivnim sistemom tako duboko ispod Zemljine površine jednostavno nevjerojatan.
 
"To nam govori nešto sasvim novo", rekao je Onstott, čiji je rad u posljednjem desetljeću označio revoluciji u shvaćanju mikrobiološkog života.
 
"Za relativno kompleksno biće kao što je nematoda jednostavno je nevjerojatno da prodre tako duboko u Zemlju i preživi", dodao je.
 
Ovo istraživanje sigurno će potaknuti naučne izazove i uzrokovati neke kontroverze, jer smješta daleko složeniji život u okruženje u kojem su naučnici smatrali da ne može postojati, navodi The Washington Post.