Na neke razgovore za posao ništa vas ne može pripremiti. To su oni razgovori u kojima se od vas traži da razmišljate kreativno i nelinearno. Vaše obrazovanje i životno iskustvo mogu vam pomoći, ali od vas se traže prvenstveno originalne ideje i pristup.


Neke od kompanija koje traže kreativno razmišljanje i brze umove služe se zanimljivim pitanjima kako bi odabrali svoje zaposlenike.

Takve kompanije su primjerice IBM, Facebook, Google, Goldman Sachs i Apple. Prošle godine u razgovorima za posao postavljali su mnoga zanimljiva i bizarna pitanja, a ovo je naš izbor najzanimljivijih:

- Koliko košarkaških lopti stane u ovu prostoriju (Google, na razgovoru za mjesto analitičara)

- Ako pogađaš broj između 1 i 1,000, koji je najmanji broj pokušaja koji ti treba da pogodiš nepoznati broj ako za svaki pokušaj dobiješ povratnu informaciju 'više' ili 'manje'? (Facebook, na razgovoru za mjesto programskog inženjera)

- Ako na nekom takmičenju ima 5,623 takmičara, koliko utakmica bi se trebalo odigrati da se odluči pobjednik? (Amazon.com, na razgovoru za mjesto menadžera)

- Ako te se smanji na veličinu olovke i stavi u sokovnik, kako ćeš pobjeći? (Goldman Sachs, na razgovoru za mjesto analitičara)

- Procjeni na ljestvici od jedan do deset koliko si čudan? (Capital One, na razgovoru za mjesto analitičara)

- Da možeš biti bilo koji superheroj, koji bi bio? (AT&T, na razgovoru za mjesto u korisničkoj podršci)

- Imaš tri kutije. Jedna sadrži samo jabuke, druga samo narandže, a treća i jabuke i narandže. Svaka kutija je krivo označena tj. na niti jednoj oznaka ne odgovara sadržaju koji je u kutiji. Otvoriš samo jednu kutiju i, bez da gledaš u nju, uzmeš jednu voćku. Kada vidiš koje si voće izvadio, kako ćeš odmah znati tačno označiti sve kutije? (Apple, na razgovoru za mjesto inženjera)

- Kako ćeš izvagati slona bez upotrebe mašine za vaganje? (IBM, na razgovoru za mjesto programera)

- Od 25 konja odaberi tri najbrža. U utrci mogu sudjelovati samo pet odjednom. Koji je najmanji broj potrebnih utrka da bi se odredilo najbrže konje? (Bloomberg, na razgovoru za mjesto programera)