Jesti danima samo jednu namirnicu, poput jabuka, unositi previše proteina, izbaciti masti, kuhati čarobne supe, ne jesti nego mirisati hranu. To su samo neke od bizarnih ideja mršanja, ali četiri dijete ove su godine nadmašile sve ostale.


Ishrana koja vodi do sigurnog i trajnog gubitka kilograma djeluje postupno i ne narušava zdravlje. Ali, s obzirom da mnogi nemaju strpljenja i snagu volje, popularne dijete sve su kreativnije i bizarnije.

Najbizarnije/opasnije ove godine bile su:

hCG dijeta
Iza ove dijete se krije ideja da svaki dan ubrizgavate ženski hormon trudnoće, koji će vam, navodno, propisati doktor, ili ćete ga nabaviti putem interneta, dok ćete istovremeno hranom dnevno unositi 500 kalorija.

Nakon ovakvog uvoda, jasno vam je valjda da biste sebi mogli ubrizgavati i običnu vodu jer unos samo 500 kalorija na dan dovoljan je da vas ekspresno prepolovi. Dakako, svaka dijeta treba imati manji kalorijski unos, ali  ovako drastičan sasvim sigurno će narušiti zdravlje. 500 kalorija na dan nije dovoljno ni za jednostavan rad mozga.

Odrasla osoba treba oko 2.000 kalorija na dan – ovisno o dobi i spolu, nešto više ili manje od toga – a manji unos dovodi do usporavanja metabolizma. Unos samo 500 kalorija djelovat će na organizam jednako kao što sudar djeluje na automobil. Ono što ostane od njega neće biti u voznom stanju.

Doktori upozoravaju da su ozbiljne studije pokazale loše učinke hCG dijete te da su sve ugledne medicinske ustanove upozorile na štetnost ove ideje. Ipak, dijeta se promoviše na internetu. Vi budite pametniji i pronađite nešto bolje.

Dijeta na dječjoj hrani
Na ovoj dijeti treba zaboraviti hranu koja zahtijeva zube i okrenuti se kašicama za bebe.

Ovo je još jedan izuzetno nekaloričan, nutrijentima siromašan pristup gubitku kilograma, koji je, nažalost, sve popularniji. Šta je loše u hrani za bebe? Ništa ako ste beba i ako nemate više od pet kilograma. Odrasle osobe sa razvijenim organima i daleko većom masom trebaju daleko više kalorija i hranjivih tvari samo za održavanje normalnih funkcija.

Većina staklenki za bebe nema ni 100 kalorija, dok obrok za odraslu osobu treba sadržavati od 300 do 500 kalorija.

Daleko je bolje jesti cijele voćke, povrće i bijelo meso. Osim toga, nakon nekoliko dana na kašicama za bebe odrasla osoba razvija žudnju za normalnom hranom, što na kraju dovesti do prejedanja.

Treba li vam objašnjavati da je hrana za bebe i izuzetno skupa.

Dijeta sa parazitom
Oni koji se odluče na ovaj ekstremni pristup moraju progutati parazita koji se zna naći u nekuhanom mesu ili inficiranom izmetu. Zatim čekati da se razvije u njima, a tada počinju gubiti kilograme jer im je razoren probavni sistem. Kad im je zdravlje ozbiljno narušeno, moraju potražiti doktora, koji treba intervenisati prije nego ih parazit ubije.

Ovo je toliko nevjerovatno da se na prvi pogled čini da se na ovu dijetu niko neće odlučiti. Ali, ima i takvih.

Doktori, dakako, govore da je ovo potpuno ludo. Progutati opasnog parazita koji može dovesti do teških zdravstvenih problema ukazuje da je prije svega potrebna pomoć psihijatra.

Dijeta na slatkišima
Trebate zaboraviti sve što znate o zdravoj ishrani, te živjeti od slatkiša i tek malo konzerviranog povrća. Izgubit ćete, navodno, 12 kilograma.

Profesor nutricionizma sa Univerziteta Kansas želio je dokazati da je količina unesenih kalorija važnija od nutricionističke vrijednosti hrane. Jeo je 1.800 kalorija na dan, dakle hranu energetske vrijednosti koja bi bilo kome pomogla da smrša, piše Net.

Ali, stručnjaci upozoravaju da su slatkiši prepuni šećera, loših masti i bijelog brašna, koji će s vremenom poremetiti normalan nivo šećera u krvi i dovesti do niza upalnih procesa u tijelu. Gubiti kilograme uz 1.800 kalorija na dan moguće je jedete li samo brokule ili čokoladu, ali tijelo ćete uz slatkiše dovesti u bijedno stanje.