Crne rupe su kosmičke fabrike za proizvodnju galaksija, smatraju naučnici. Novo istraživanje moglo bi da objasni zašto velike galaksije imaju supermasivne crne rupe u svojim jezgrima.

Astronomi su dugo vremena tražili odgovor na pitanje šta je došlo prvo – koka ili jaje, odnosno supermasivna crna rupa ili zvijezde koje je okružuju. Otkriće udaljenog objekta, HE0450-2958 koji se nalazi na oko pet milijardi svjetlosnih godina od Zemlje, možda će im pomoći da riješe misteriju.

Taj objekat je kvazar, moćni izvor energije za kojeg se smatra da označava lokaciju džinovske aktivne crne rupe. Ništa što se približi crnoj rupi ne može da izbjegne njenoj moćnoj gravitaciji. Međutim, materijal koji se vrti oko ivice crne rupe može da zrači ogromne količine energije.

Radijacija iz kvazara emitovana je dok je univerzum bio na trećini svog dosadašnjeg vremenskog postojanja. Astronomi su, na svoje iznenađenje, otkrili da je ovaj, za razliku od većine kvazara, bio "ogoljen", a da njegova lokacija nije bio centar galaksije. Međutim, u blizini je bila druga, prateća galaksija, koja je ubrzano pravila nove zvijezde, oko 350 sunaca godišnje.

Galaksija je bila pod mlazom visoko energetskih čestica i gasa iz kvazara, otkrili su naučnici.

Tok tog materijala vjerovatno je bio gorivo za formiranje zvijezda u galaksiji. Kvazar je pravio svoju vlastitu galaksiju, zaključili su astronomi. U kasnijoj fazi, kvazar bi završio u njenom centru.

"Dva objekta su povezana i spojiće se u budućnosti – kvazar se kreće brzinom od svega nekoliko desetina hiljada kilometara na sat, a od prateće galaksije dijeli ga svega 22.000 svjetlosnih godina", izjavio je naučnik dr David Elbaz iz francuskog istraživačkog centra CEA.

"Iako je kvazar još 'ogoljen', on će se 'obući' nakon sjedinjenja sa svojom pratiljom bogatom zvijezdama. Onda će se konačno naći unutar domaćinske galaksije kao i svi drugi kvazari".

Crna rupa će se tako, na kraju, sjediniti sa svojim susjedom. Dva objekta udaljena 22.000 svjetlosnih godina kreću se jedan ka drugom brzinom manjom od 220 kilometara u sekundi.

Za nekoliko desetina miliona godina HE0450-2958 će konačno stići kući, navodi "Weird science".

Sličan proces možda je doveo i do formiranja drugih velikih galaksija sa masivnim crnim rupama, smatraju naučnici.