Čuvena muzičarka PJ Harvey najavila je novi album spotom za pjesmu “The Wheel” koji je snimila tokom nekoliko posjeta Kosovu sa fotografom Seamusem Murphyjem.

Njih dvoje su početkom ljeta 2011. bili gosti "Dokufesta" u Prizrenu što je i iniciralo nastanak pjesme "The Wheel".

 - Pjesma u samom centru ima putovanje na Kosovo. Ko može reći šta drugo je uticalo i oblikovalo njen nastanak? Prizor ringišpila koje se vrti na Kosovu Polju blizu glavnog grada Prištine je čvrsta referentna tačka naslova pjesme. Mogu vam reći i datum - 4. avgust 2011. - dijela snimka koji sam napravio dok smo hodali ulicom ka našem parkiranom automobilu blizu železničke stanice. Bila je to prolazno opažanje jednog uobičajenog prizora, jednog od mnogih na koje smo naišli tog dana. Dok je Poli hvatala bilješke, ja sam bio malo više zainteresovan za nešto što se dešavalo na drugoj strani ulice. Nismo imali pojma da li će se nešto od toga ikada ugledati svjetlost dana, ili imati bilo kakvog smisla - izjavio je Seamus Murphy za “Vice”.

 Album “The Hope Six Demolition Project” biće objavljen 15. aprila, a Pi Džej Harvi će 22. juna svirati u Zagrebu, na INmusic festivalu.