Slavni hongkonški glumac Jackie Chan izjavio je u Cannesu da više neće snimati akcione filmove, navodeći da je previše star da izigrava kaskadera i da u 'svijetu ima previše nasilja'.

Prema pisanju londonskog Telegrapha, 58-godišnji glumac je rekao da se osjeća 'zaista umornim' nakon decenija u kojima je svog tijela pritiskao do krajnjih granica.

Obraćajući se novinarima na Canneskom festivalu, Chan je izjavio da će njegovo novo holivudsko ostvarenje Chinese Zodiac biti posljednje ostvarenje u kojem igra glavnog akcionog heroja.

"Ovo je moj posljednji akcioni film. Kažem vam, nisam više mlad. Zaista sam, ali zaista umoran", naglasio je on, dodajući da u svijetu trenutno ionako ima 'previše nasilja'.

"Ja volim akciju, ali ne volim nasilje", naveo je Chan koji namjerava da se i dalje bavi glumom, ali u okviru ozbiljnijih uloga.

"Želim da postanem azijski Robert DeNiro. Ne želim da me pamte samo kao akcionu zvijezdu. Želim da budem pravi glumac, da se otarasim svog imidža", objasnio je on, prenosi Tanjug.

Chinese Zodiac je Chanov 100. film. Slavni hongkonški glumac je ovladao borilačkim vještinama jako rano, a filmsku karijeru je započeo 60-ih godina.

Kao tinejdžer je radio kao kaskader u filmovima Bruca Leeja, a holivudsku slavu je stekao blokbasterima kao što su "Gužva u Bronxu", "Šangajsko podne" i "Gas do daske".