Pogledajte o čemu se radi

Htjela sam da pokažem ljudima da filtriramo i manipulišemo onim što pokazujemo na društvenim mrežama. Stvaramo idealan onlajn svijet koji ne postoji u stvarnosti – rekla je ona

Dvadesetpetogodišnja dizajnerka iz Amsterdama Zila Van Den Born je uz pomoć fotošopa pokazala kako ne treba pretjerano da vjerujemo u sve ono što vidimo na društvenim mrežama. Naime, ona je napravila fotografije sa putovanja u južnoj Aziji, iako ni u jednom momentu nije napustila svoj grad.
- Htjela sam da pokažem ljudima da filtriramo i manipulišemo onim što pokazujemo na društvenim mrežama. Stvaramo idealan onlajn svijet koji ne postoji u stvarnosti – rekla je ona i dodala:
- Moj cilj je bio da dokažem koliko je lako da se stvarnost iskrivi. Svi znamo da su fotografije modela fotošopirane, ali često previđamo činjenicu da i mi sami manipulišemo vlastitom stvarnošću – istakla je ova mlada umjetnica.
Ukoliko bi zaista vjerovali njenim fotografijama, bili bismo ubjeđeni da je ona posjetila sve budističke hramove, uživala u ronjenju, probala lokalnu hranu i putovala tradicionalnim tuk-tukovima u Aziji.
Međutim, lokacije su zamjenili restorani i hramovi koje je pronašla u gradu u kom živi, a što se ronjenja tiče, bazen je bio i više nego dovoljan.
Na kraju je otkrila istinu svojim prijateljima i porodici, a njihove reakcije je zabilježila kamerom.