Iznenadilo i zapanjilo naučnike

Poznato je da su mravi izuzetno organizovana zajednica i da neprestaju da iznenađuju prirodnjake koji ih izučavaju. Međutim ovo što ćete vidjeti na snimku čak je i naučnike iznenadilo i zapanjilo.

Svima je poznata izreka “Vrijedan kao mrav” i opšte poznato da su mravi jedna od najorganizovanijih zajednica u životinjskom svijetu i u prirodi generalno.
Na internetu se pojavio snimak na kome se vidi kako su mravi doskočili problemu kako da prebace do mravinjaka plijen koji je nekoliko stotina puta veći od njih.
Naime, radi se o stonogi koji su mravi uhvatili i ubili. Naučnicima je poznato da su mravi u nekim situacijama umjeli prilično dobro da se organizuju da bi ostvarili njima zacrtan cilj. Čak i u slučajevima poplave su umjeli da svojim tijelima naprave splavove da bi se spasli, ali je ovo što ćete vidjeti na snimku novo i do sada neviđeno.
Umjesto da plijen prenose direktno u svojim “kljiještima” koje im izlaze iz vilica, mravi su napravili lanac tako što je jedan mrav svojim kljiještima bio prikačen za stomak slijedećeg. Ovaj genijalan potez naučnici do sada nisu vidjeli i još uvijek nisu uspjeli da ga objasne. Ono što je sigurno, to je da su mravi ovako uspjeli da vrlo brzo prebace plen u mravinjak.