Stara skoro 4.000 godina

U "Manchesterskom muzeju" počelo je da se dešava nešto neobjašnjivo: skoro 4.000 godina stara egipatska statua sama se okreće u vitrini, a kustosi i stručnjaci uopšte ne mogu da otkriju kako sa to događa.

Statua čovjeka zvanog Neb-senu oktrivena je u njegovoj grobnici, za koju je utvrđeno da datira 1.800 godina prije nove ere. Stari Egipćani su pored mumificiranih tijela pokojnika često stavljali statue rađene po njihovom liku, vjerujući da u slučaju da se tijelo uništi, duša može da koristi tu figuru kao svoje naredno odredište.
Međutim, iako je u "Manchesterskom muzeju" punih 80 godina, i to maltene na istom mjestu, u staklenoj vitrini, pomenuta statua koja je visoka oko 25 centimetara počela je da se okreće i to tačno za 180 stepeni.
"Primijetio sam jednog dana da je statua okrenuta. Bilo mi je čudno, jer je ona u zatvorenoj vitrini, a ja sam jedini koji ima ključ od nje. Vratio sam je u prvobitni položaj, ali se ona i sljedećeg dana okrenula. Stavili smo kamere da je nadgledaju, a iako se ti pokreti ne mogu primijetiti golim okom, ubrzani snimak jasno pokazuje kako se odvija njena rotacija", rekao je 29-godišnji egiptolog Cambel Price, kustos u "Mančesterskom muzeju".
Prvi stručnjaci koji su počeli da se interesuju za ovu pojavu smatrali su da to okretanje vjerovatno izaziva podrhtavanje poda dok prolaze posjetioci muzeja. Ipak, Price u to ne vjeruje.
"Cijenim to mišljenje profesora Brajana Koksa, ali statua je na istom mjestu i na istoj staklenoj podlozi decenijama. Zašto se to nije do sada dešavalo? Iskreno, stvarno bi bilo sjajno da nam neko razriješi ovu misteriju", nada se kustos Price.