Pogledajte

Džonti Hurvic se zanima i umjetnošću i fizikom, a njegova djela su pažljivo konstruisane optičke iluzije: to su komadi koji izgledaju potpuni iz jedne perspektive, ali zapravo pravo lice prikazuju tek iz "pogrešne".

Anamorfne ilustracije koje svoju željenu formu otkrivaju tek u cilindričnom ogledalu stare su kao tehnika barem pet stotina godina, a Džonti Hurvic koristi tu ideju kako bi je primijenio na skulpturnu formu, tako što pravi potpuno poremeće objekte umjesto slika.
Hurvic se zanima i umjetnošću i fizikom, a njegova djela su pažljivo konstruisane optičke iluzije: to su komadi koji izgledaju potpuni iz jedne perspektive, ali zapravo pravo lice prikazuju tek iz “pogrešne”.
Da bi ih dizajnirao, krenuo je od 3D slika toga kako bi skulpture trebalo da izgedaju u ogledalu,i usput primijenio kombinaciju matematičkih algoritama i ručnog manipulisanja.
Rezultat je fascinantna kolekcija koja bi i čovjeka najtvrđeg srca prema umjetnosti mogla da omekša i pruži mu dokaz da je ova ljudska djelatnost od ključne važnosti za opstanak naše vrste. Pored toga, saopštiće mu i jednu od osnovnih ljudskih istina: stvari skoro nikada nisu onakve kakve se na prvi pogled čine.