PROBLEM STANOVANJA

Za jedan skijaški grad u Coloradu, uprkos tome što nudi godišnju platu od 167.000 dolara, skoro je nemoguće pronaći uposlenike.

Steamboat Springs se nalazi u planinama Colorada sa skijalištem Steamboat, a nadaju da će biti jedna od najboljih skijaških destinacija na svijetu u narednim decenijama. Okružen snijegom i raskošnim drvećem, privlači ljubitelje zimskih sportova, a područje oko njega je isto tako čarobno.

Uprkos brojnim poslovima koji se nude u gradu, ovo područje je postalo toliko nepristupačno od pandemije koronavirusa, a gradski menadžer Gary Suiter kaže da se grad bori da pronađe radnika za poziciju šefa ljudskih resursa (HR) i upravljanja rizicima s platom od 167.000 dolara. Ističe da su dva kandidata za posao odbili tu ulogu jer im plata ne bi pokrila troškove stanovanja.

Loryn Duke, direktorica komunikacija za skijalište Steamboat, kaže za NBC News da je grad nekada čuvao kuće za uposlenike dok su hoteli bili rezervirani za goste "međutim sada su kuće za goste, a hoteli su za stanovanje zaposlenih".

Lokalni agent za nekretnine Jon Wade rekao je za NBC da je od 2020. cijena nekretnina porasla za 64 posto, čime u prosjeku koštaju oko 1,1 milion dolara, što znači da ako imate platu od 200.000 dolara ili manje, vjerovatno ćete se boriti da budete u mogućnosti da priuštite da živite u ovom području.

Umjesto toga, nekretnine su "pokupili" ljudi koji kupuju druge kuće ili investitori za kratkoročni najam i radnici na daljinu koji se okupljaju u konkurenciji kako bi pronašli bilo kakvu dobru ponudu.

"Imamo puno sjajnog osoblja koje je na početku karijere ili ima mlade porodice, ali jednostavno nisu u stanju da tu ostanu", rekla je agentica za nekretnine Christy Belton te kazala da plaćaju po milion dolara kuće koje su stare 50 godina i više.