BUDITE OPREZNI

Sasvim je prirodno plašiti se letenja avionom, pogotovo kada osjetite turbulencije. Međutim, turbulencije nisu problematične, stoga je dobro znati neke tajne znakove koji upućuju da postoji problem tokom letenja avionom.

Nekadašnja stjuardesa podijelila je nekoliko znakova da nešto zapravo nije kako treba dok letite avionom. Međutim, prije nego što nastavite čitati, važno je istaknuti da je avion najsigurnije prijevozno sredstvo.

Vrijedi istaknuti da je putovanje komercijalnim avionom bilo sigurnije u 2023. godini nego prethodnih godina. Naime, u prošloj godini dogodile su se samo dvije smrtonosne nesreće, dok je u 2022. godini bilo šest smrtonosnih nesreća.

Ipak, ako vas i dalje zanima koji su to znakovi upozorenja, nekadašnja stujardesa Lisa Hughes podijelila je nekoliko situacija koje bi označile opasnost tokom leta.

Ponašanje posade

Pojačana aktivnost posade, uključujući čestu komunikaciju s kokpitom, može ukazivati na problem. To uključuje promjene u tonu ili hitnosti u najavama iz kokpita ili osoblja iz kabine. Stoga, osluškujte postaju li upute sve izravnije i češće jer bi to mogao biti znak upozorenja.

"Posada također može pripremiti opremu za hitne slučajeve ili uputiti određene putnike poput fizički sposobnih pojedinaca da pomognu u potencijalnoj evakuaciji", rekla je Hughes.

Fizički znakovi

Neuobičajeni zvukovi, vibracije ili promjene u načinu letenja kao što su nagle promjene visine, mogu ukazivati na mehaničke probleme. To mogu biti i promjene u rasvjeti kabine, postavljanje maski s kisikom ili pokretanje protokola za hitne slučajeve.

Naglo slijetanje

Odluka za naglim slijetanjem također je znak upozorenja. To su obično hitni medicinski slučajevi i ozbiljni zdravstveni problemi kod pojedinaca, ali mogu biti i neočekivani vremenski uvjeti.

U rijetkim slučajevima, naglo slijetanje može biti znak sigurnosnih prijetnji kao što su prijetnje bombama ili nepristojno ponašanje koje predstavlja rizik za sigurnost leta.