Na otoku Ošljak kod Zadra živi samo 10-ak stanovnika te predstavlja raj za one koji vole mir.

Cijeli krug oko ovog najmanjeg naseljenog otoka u Hrvatskoj možete pješke napraviti za 20-ak minuta. Tokom ljeta radi jedan restoran, a on je sada, u oktobru, zatvoren.

Boris Malec ide u obližnje Preko kako bi obavio kupovinu za sve stanovnike. On je čitav radni vijek proveo u Zagrebu, a onda se vratio ovdje. Sada četiri sata dnevno radi kao komunalni djelantik.

Nakon kupovine došlo je i vrijeme ručka. Sprema se za cijeli otok, jer ih je tek 10-ak sada tamo, a zimi još i manje.

Nahranim, nema kome se ne da, kazao je Valter Valčić iz Osijeka", za HRT.Otočki kafić je obična klupica. Denis Valčić kuha dobru kafu, ali još bolje sprema morskog psa, krokodila pa i klokana. Naime, život je proveo u Australiji kao poznati chef.

"Ugostiteljsku školu u Dubrovniku završio sam 1966. godine. Onda sam išao usavršiti engleski, godinu dana kod rođaka u Sidney. I onda se od godinu dana to stvorilo na više od 50", prisjeća se Valčić.

Plaže u Australiji, kaže, ograđene su žicom te se može kupati između dvije žute zastavice. Priznaje da ga je i tada bilo strah, jer se pitao šta ako morski pas probije žicu. Dodao je da su mu ipak draže plaže u Hrvatskoj i morski pas namakan u octu.

"Pošto je on malo jak, mora biti malo vinskog octa samo da da pikantnost i da ublaži njegov miris. Krokodil je, može se reći, kao piletina, a klokan je kao svinjetina", naveo je Valčić.

Čini se da je i na Ošljaku bilo opasnih "beštija". Boris Malec ispričao je kako ga je magarac napao kada je imao četiri godine. Dao mu je hljeba i masti, ali je magarac bio divlji. Srećom se tu našla, sada već pokojna Jelica, koja mu je spasila život. U njihovim desetljećima života, ako se neko zlo i dogodi, uglas će: "Moglo je i svršit gore."