Važni savjeti za vozače

Elektroničke uređaje (mobitele, laptope…) te sprej-doze (dezodoranse, dezinficijense…) ne ostavljajte u automobilu na jakom suncu, mogu eksplodirati i zapaliti se.

U automobilu u ljetnim mjesecima može biti neugodno vruće. Ali oprez: neki svakodnevni predmeti mogu čak eksplodirati na vrućini.

Dovoljne su jednostavne mjere opreza! Kad je automobil na žarkom suncu, iznutra brzo postane još toplije nego izvana temperature mogu porasti iznad 50-60 stepeni te se sve unutar vozila također brzo i intenzivno zagrijava.

To može uzrokovati probleme ne samo ljudima i životinjama, koje ljeti nikako ne bi smjele boraviti u automobilu sa zatvorenim prozorima i vratima.

Može biti jednako opasno za elektroniku: ako su mobiteli, laptopi…. izravno izloženi suncu u zaključanom vozilu, mogu čak i eksplodirati.

Litij-ionske baterije, koje imaju visoko koncentriranu energiju povećanjem topline povećavaju energetsku koncentraciju iznad kritične razine te može nastati eksplozivno samozapaljenje.

Dezodorans, sprej protiv komaraca, dezinfekcijska sredstva ili gazirana pića mogu eksplodirati na temperaturama od 50 stepeni i više. Stoga sve te predmete, nakon izlaska iz automobila treba spremiti u gepek. Tamo je obično hladnije i predmeti su zaštićene od izravnog sunčevog svjetla i topline.