POPULARNA PJEVAČICA

Popularna britanska pjevačica Dua Lipa, porijeklom s Kosova, na svom Instagramu gdje je prati... preporučila je film o srebreničkom genocidu "Quo Vadis, Aida?" bh. rediteljice Jasmile Žbanić.

Dua je naglasila kako je upitanju ostvarenje koje svi moraju pogledati. Uz plakat filma napisala je da je to priča o genocidu u Srebrenici.

- Ovo je vrlo moćna priča koja me rasplakala i natjerala da se prisjetim svih potresnih priča koje su mi pričali dok sam odrastala - napisala je pjevačica.

Pratiteljima je poručila kako moraju pogledati ovaj film, podsjetivši da je riječ o bh. kandidatu za nagradu Oscar i Zlatni globus.



Radnja filma “Quo Vadis, Aida?” događa se u Bosni u julu 1995. Aida je prevoditeljica za Ujedinjene nacije u malom gradu Srebrenici. Kada srpska vojska zauzme grad, njena porodica je među hiljadama građana koji zaštitu traže u bazi UN-a. Kao osoba upućena u pregovore, Aida ima pristup ključnim informacijama koje prevodi. Šta će biti sa njenom porodicom i drugima – spas ili smrt? Koji bi korak trebala poduzeti?

Glavne uloge u filmu su ostvarili Jasna Đuričić, Izudin Bajrović, Boris Ler, Dino Bajrović, Raymond Thiry, Johan Heldenbergh, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović, Edita Malovčić.