Dova za treći dan ramazana

O Allahu, opskrbi me u njemu bistrinom i budnošću, a udalji me od gluposti i ispraznosti, i učini mi udjela u svim dobrima koja spustaš robovima Svojim u njemu, tako Ti Tvoje darežljivosti, o Najdarežljiviji od darežljivih.


‏اللَّهُمَّ ارْزُقْنِي فِيهِ الذِّهْنَ وَ التَّنْبِيهَ

وَ بَاعِدْنِي فِيهِ مِنَ السَّفَاهَةِ وَ التَّمْوِية ِ

‏وَ اجْعَلْ لِي نَصِيباً مِنْ كُلِّ خَيْرٍ تُنْزِلُ فِيهِ

 بِجُودِكَ يَا أَجْوَدَ الْأَجْوَدِينَ‏

Um je poput padobrana, kada se otvori on radi i opravdava svoje postojanje. Zanimljivo je da grijeh umanjuje pamćenje. Iz jednostavnog razloga jer znanje je odličje, a Božiji zakon je da se odličje ne daje u ruke nedostojnih.

Prva stvar po prirodi stvari za pametna čovjeka je da se kloni onog što nije pametno, onog što je isprazno i nesuvislo. Upravo zbog ovoga poželjno je da ljudi imaju visoka stremljenja i da budu svjesni činjenice da je Allah čovjeka uzdigao iznad drugih bića. Zahvaljujući takvoj svijesti, čovjek će ostvariti samopoštovanje i neće biti spreman pred Bogom i ljudima činiti stvari koje ne dolikuju bistrom, umnom, moralnom biću.
Kada već tražimo udjela u svim dobrima pa između ostalog i dobrim djelima, sjetimo se kada je Poslanik upitao svoje ashabe da li žele da ih obavijesti o djelu koje kada ga čine, šejtan će se udaljiti od njih, koliko je daleko istok od zapada. Oni su potvrdno odgovorili. Poslanik im reče: ,,Post.”
Molimo Boga da nam da zdravlja da ispostimo ovaj mubarek mjesec, izdvojmo iz svoga imetka onoliko koliko možemo, da ne mislimo da je malo koliko god možemo, jer od onog malo što se ima, manje je ako se ništa ne da, ništa ne udjeli. Milostinja lomi kičmu šejtanu. Ustrajnost u noćnom namazu ga uništava, a činjenje istigfara u ovom mjesecu je također veoma važno.
Uputiti druge na činjenje dobrih djela, moliti se za druge, za njihove potrebe…
Ogromna je lista dobrih stvari i dobrih djela koja sadrži ovaj mjesec a koja su za nas veoma važna i dragocjena.
Molim Uzvišenog da nam pomogne u izvršavanju djela koja Njega čine zadovoljnim i na taj nas način približavaju Njemu.