Dova za drugi dan ramazana

O Allahu, učini me u njemu bliskim zadovoljstvu Svome, udalji me u njemu od srdžbe i osvete Svoje, pomozi me u učenju ajeta Tvojih, tako Ti milosti, o Najmilostiviji od milostivih.

‏اللَّهُمَّ قَرِّبْنِي فِيهِ إِلَى مَرْضَاتِكَ
‏‏وَ جَنِّبْنِي فِيهِ مِنْ سَخَطِكَ وَ نَقِمَاتِكَ
وَ وَفِّقْنِي فِيهِ لِقِرَائةِ آيَاتِكَ بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ‏
Ukoliko želimo znati da li je Bog zadovoljan s nama, u jednoj predaji se kaže da pogledamo da li smo mi zadovoljni s Bogom ili ne. Što se našega zadovoljstva tiče, ono ima velik broj nedostataka počevši od ličnog izgleda, fizionomije, boje očiju, materijalnog stanja, zdravstvenog stanja… Uvijek smo nečim nezadovoljni i jadikujemo na Boga.
Međutim ima robova Božijih koji su i trideset godina prikovani za bolesničku postelju ali nijednom nisu pokazali nezadovoljstvo takvom sudbinom. Nakon toliko godina kada ih upitaju da li bi da ozdrave, je li im dosadilo, a oni odgovaraju kao da su tek postali bolesni.
Dakle, ukoliko smo životnim stanjem koje ne zavisi od nas zadovoljni, u tom slučaju Bog je zadovoljan s nama.
Bog se čudi trojici ljudi: onom koji je na namazu, zna pred kim se nalazi ali nije pažljiv; onome kome Bog cijelog života daje zaštitu ali on iznova pita šta li će biti sutra; onom koji se glasno smije a ne zna da li je Bog njime zadovoljan ili nije.
Sljedeća težnja i molba je da nam Bog pomogne da ne činimo ništa čime bismo izazvali Njegovu srdžbu.
S obzirom da je ovo mjesec Kur’ana, od Boga tražimo pomoć da nam se da prilika da učimo Kur’an, a učenje Kur’ana naravno podrazumijeva i razmišljanje, te prakticiranje njegovih uputa.
Molim uzvišenog Allaha da usliša vaše dove, da prihvati vaše ibadete i da usadi u naša srca međusobnu ljubav i pažnju.