Dova za prvi dan ramazana

S obzirom da je danas prvi dan ovog časnog mjeseca objavljujemo dovu za taj dan, kao što ćemo za svaki naredni dan objaviti po jednu dovu.

Dova za prvi dan ramazana

‏اللَّهُمَّ اجْعَلْ صِيَامِي فِيهِ صِيَامَ الصَّائِمِينَ

وَ قِيَامِي فِيهِ قِيَامَ الْقَائِمِينَ

وَ نَبِّهْنِي فِيهِ عَنْ نَوْمَةِ الْغَافِلِينَ

‏وَ هَبْ لِي جُرْمِي فِيهِ يَا إِلَهَ الْعَالَمِينَ وَ اعْفُ عَنِّي يَا عَافِياً عَنِ الْمُجْرِمِينَ‏

O Allahu, učini mi u njemu post, postom pravih postača, noćni namaz, namazom pravih klanjača, i probudi me u njemu iz sna nehajnih i oprosti mi krivice u njemu o Gospodaru svjetova, i pomiluj me u njemu, o Ti koji griješnima opraštaš.
Zamolite Me i Ja ću vam se odazvati. (Mu’min, 60)
Reci: “Allah vam ne bi poklonio pažnju da nema dove vaše. (Furkan, 77)
Poželjno je da svaki ibadet ”zapečatimo” dovom, jer je dova vrhunac i suština ibadeta.
Vrste posta
Postoje tri vrste posta: obični, posebni i specijalni.
Obični post je ono što većina ljudi prakticira, odnosno suzdržavanje od hrane i pića. Međutim, istovremeno čineći grijehe, gledaju ono što ne bi smjeli gledati, ogovaraju, ne govore istinu, varaju.
Na ovom nivou postač se pridržava tehničkih stvari koje čine post, je gledajući sa te strane takav post je ispravan.
Posebnim postom poste oni čiji organi poste od spomenutih stvari, pogled im je spušten, jezik sputan, uho ne sluša ogovaranje, srdžba je pod kontrolom. Oni cijelim svojim bićem svjedoče post. Ovo je prelijep nivo, i trebao bi biti težnja svih onih koji se odazivaju naredbi posta. U predaji se kaže: “Kada postiš, pa nek ti posti i uho i jezik i koža i kosa.”
Specijalni post je iznad posebnog a sagledan je u tome da u srcu postača nema mjesta ni za šta osim za Boga. Dakle potpuna apstinencija od svega drugog mimo Uzvišenog Allaha.
U dovi prvog dana mi tražimo od Boga da nam post u mjesecu ramazanu učini upravo ovakvim, dakle specijalnom vrstom posta. Ovo je važno iz jednostavnog razloga jer meleci silaze u noćima kao što je noć Kadra. Oni se spuštaju na srca vjernika, ali kako god se avion ne može spustiti na prepun aerodrom, tako se ni meleci ne mogu spustiti na srce čovjeka koje je previše zauzeto ovosvjetskim stvarima.
Dakle od početka ovog blagoslovljenog mjeseca trebamo praktično raditi na tome da svoja srca pripremimo za noć Kadra, noć vrijednija od hiljadu mjeseci.
Iskoristite ovaj mjesec na poseban način, jer je i on zaista specifičan. Obavljajte noćni namaz, dobrovoljno, s puno ljubavi prema svome Gospodaru.
Časni Poslanik je rekao da ne govori istinu onaj koji kaže da obavlja noćni namaz a nema opskrbe.