IZK promijenila Ustav

Skupština Islamske zajednice Kosova (IZK), na jučerašnjem redovnim sastanku, na kojem je prisustvovalo 24 odbornika od ukupno 30, donijela je niz odluka.

Jedna od njih bila je promjena Ustava Islamske zajednice Kosova, koja omogućava muftiji Kosova Naimu Tërnavi da se ponovo kandiduje na ovu dužnost.

"Nakon razmatranja i rasprave od strane delegata Skupštine Islamske zajednice Kosova apsolutnom većinom glasova odobreni su amandmani na Ustav Islamske zajednice Kosova", objavila je Islamska zajednica Kosova, dodajući da je Ustav IZK čitan član po član, prenosi list "Zëri".

Predsjedavajući Komisije, Xhavit Qerimi izjavio je da je nacrt (Ustava) bio gotov još od 2011, ali je bilo kategoričkog odbijanja bivšeg predsjednika što do dana današnjeg nije bio na dnevnom redu Skupštine IZK.

U međuvremenu, s 20 glasova, odbornici IZK izabrali su za predsjednika Skupštine, Fadila Hasanija - delegat iz srednje medrese "Alaudin", koja je do sada bila zamjenik Skupštine, dok je za potpredsjednika sa 18 glasova izabran delegat iz Gnjilana, Agim ef. Hyseni.

Nakon odabira novog rukovodstva, odbornici Islamske zajednice Kosova su razmatrali Izvještaj o radu Predsjedništva IZK za školsku godinu, kojeg su nakon sveobuhvatne rasprave usvojili dopunama i sugestijama.

Odbornici su razmatrali i usvojili i Izvještaj Finansijske komisije i Završni račun za 2012. godinu.

Skupština IZK-a je na svom sastanku usvojila i budžet Predsjedništva Islamske zajednice Kosova za 2013. godinu.