Doprinos zdravlju

Svake godine milioni muslimana širom svijeta poste tokom mjeseca ramazana, odričući se hrane i vode od zore do sumraka. Evo kakvi su efekti takvog režima na tijelo.

Na osnovu tradicionalnog, kulturnog ili vjerskog porijekla, postoje vrste periodičnog posta koje se primjenjuju u cijelom svijetu. U staroj medicini, post je metoda liječenja ustanovljena još od Hipokrata. Od tada ga preporučuje većina starijih evropskih medicinskih škola za liječenje akutnih i hroničnih bolesti.

Arapska riječ za post, “siyam“, znači „odricanje“, „suzdržavanje“, “sputavanje“. Poznato je da post, kao izraz pokornosti Bogu, sputava ljudske prohtjeve i strasti te pomaže u fizičkom, mentalnom i duhovnom pročišćavanju.

Post pomaže pri odmoru, prebacuje iz stanja kretanja i preteranog uživanja u stanje odmora i kontemplacije. Post ima toliko zdravstvenih prednosti da su ga mnogi ljudi, uključujući i nemuslimane, prihvatili kao redovnu zdravstvenu praksu!

Ali, šta se zapravo dešava s ljudskim tijelom tokom posta?

Nauka je pokazala da tijelo koristi energiju iz posljednjeg obroka za rast ćelija i tkiva i za obezbjeđivanje energije tokom prva 4 sata. Takođe, pankreas proizvodi inzulin koji omogućava tijelu da koristi glukozu za energiju.

Od 4 do 16 časova, svi dodatni nutrijenti iz poslednjeg obroka koriste se za energiju. Kada energije ponestane, tijelo oslobađa masti i sagorijeva ih za energiju. Ovaj proces oslobađa hemikalije poznate kao ketonska tijela za energiju. Autofagija počinje tokom ove faze. Tada se čisti mrtvi ili oštećeni ćelijski materijal koji inače uzrokuje starenje i bolesti, uključujući rak.

Nakon 16 časova, procesi se ubrzavaju u tijelu. Glikogen u jetri i mišićima, kao i glukoza u ćelijama, počinju naglo da se smanjuju pa se tijelo okreće skladištenoj masnoći. Hemikalija poznata kao AMPK se oslobađa tokom ove faze i povećava stopu autofagije u cijelom tijelu.

Tokom prvog dana, nivo šećera u krvi i krvni pritisak opadaju. Glikogen se izvlači iz mišića, što uzrokuje slabost, a može uzrokovati i mučninu, glavobolju i vrtoglavicu.

Već trećeg dana tijelo se počinje navikavati. Probavni sistem odmara, pa se energija usmjerava na čišćenje od toksina, ozdravljenje i povećanje aktivnosti imunološkog sistema. Masti u tijelu se u ovoj fazi pretvaraju u glukozu za energiju.

Nakon jedne nedjelje posta, stare povrede i rane mogu postati iritirane i uzrokovati bol. To je zato što staro povređeno tkivo možda nije imalo priliku da zacjeli u prošlosti, ali tokom posta se proces zacjeljivanja tijela optimizira tako da stare povrede i upaljena područja pokušavaju zacjeliti u odsustvu dodatnih toksina. Mišići nogu mogu biti posebno pogođeni jer se toksini uglavnom nakupljaju u nogama.

Zadnje dvije nedjelje posta tokom mjeseca ramazana ijtelo je već dobro prilagođeno na post i zna kako da očisti toksine u kratkim periodima, što dovodi do manjeg zastoja i povećanja energije u tijelu. Takođe se povećava bistrina uma. Do treće nedjelje, posao isceljenja organa je završen.

Brojne prednosti posta

Istraživanje naučnika u SAD-u pokazalo je da mentalni fokus postignut tokom ramazana poboljšava funkcije mozga.

Isto tako, izrazito smanjenje količine hormona kortizola, koji proizvodi nadbubrežna žlezda, dovodi do velikog smanjenja nivoa stresa tokom i nakon ramazana.

Ukratko, post pospešuje zdravlje srca i prevenciju od dijabetesa, gubitak viška kilaže, detoksikaciju i čišćenje organizma.

Dok su koristi posta za ljudsko zdravlje dokazane naučnim istraživanjima, mjesec posta, ramazan, povećava empatiju i pospješuje jedinstvo i solidarnost među ljudima.