Milion hodočasnika

Gotovo milion hodočasnika iz cijelog svijeta okupilo se u četvrtak, 7. jula u svetom gradu Meka u Saudijskoj Arabiji. Ovo je najveće okupljanje islamskih vjernika koji idu na hadž od početka pandemije COVID-19 proglašene početkom 2020.

Hadž je dužnost koja bi se trebala obaviti jednom u životu za sve muslimane koji su fizički i finansijski sposobni za putovanje i koje vjernike vodi putem kojim je prošao poslanik Muhamed prije 1400 godina.

Čini se da su hodočasnici ove godine odbacili oprez u vezi s COVID-19 jer su se okupili u Velikoj džamiji – što je u suprotnosti sa zahtjevima za fizičkom distancom i maskama u posljednje dvije godine.

Ove godine hadž je otvoren za samo milion ljudi, stranih i domaćih hodočasnika koji su potpuno vakcinisani protiv korona virusa, negativni na COVID-19 i imaju između 18 i 65 godina. Vlasti Saudijske Arabije procjenjuju da je 85 posto hodočasnika stiglo iz inostranstva.

Iako je ovogodišnja posjećenost daleko ispod broja hodočasnika prije pandemije od 2,5 miliona hodočasnika, to predstavlja značajan korak ka normalnosti nakon što je kraljevina ograničilo događaj na mali broj stanovnika Saudijske Arabije u posljednje dvije godine.

Hadž je gotovo sasvim ukinut 2020., kada je bilo dopušteno da učestvuje samo 1.000 stanovnika. Prošle godine prisustvovalo je oko 60.000 stanovnika.

Iako više nije u sjeni pandemije, ovogodišnji hadž se odvija usred ruskog rata protiv Ukrajine — sukoba koji udaljen od svetog mjesta, ali zbog kojeg su cijene osnovnih namirnica skočile i širom svijeta se povećalo siromaštvo.

Hadž u islamu je zamišljen kao veliko izjednačavanje i ujedinjavanje među muslimanima. Ali čak ni Meka ne može pobjeći od jaza u bogatstvu: imućni bi mogli platiti oko 3.000 dolara za noć u hotelima s pet zvjezdica koji imaju pogled na Kaabu. Za većinu ljudi, međutim, hodočašće znači spavanje u jednostavnom smještaju ili na tlu oko džamije kako bi obavili dnevne molitve uoči hadža.

Iako je pandemija daleko od kraja, sa stotinama novih infekcija dnevno u kraljevini, vladi je drago zbog velikog broja hodočasnika. Događaj je ključni izvor turizma za Saudijsku Arabiju.