HISTORIJSKI TRENUTAK

Saudijska Arabija ove godine će poslati svoju prvu predstavnicu na izbor Miss Universe.

Kako prenose strani mediji, ovo će biti prvi put da jedna islamska zemlja sudjeluje na takvom događaju. S tim u vezi, oni su izabrali manekenku Rumy Alqahtani. Na taj način, Saudijska Arabija "razbila" je konzervativni način razmišljanja.

Rumy Alqahtani oglasila se na Instagramu kako bi podijelila vijest da će sudjelovati na međunarodnom izboru ljepote. Na fotografijama se vidi kako drži zastavu Saudijske Arabije, a u objavi je napisala da je ovo prvi put da se Saudijska Arabija takmiči na izboru za Miss Universe.

Riječ je o popularnom 27- godišnjem modelu ljepote i influenserici, koju na Instagramu prati više od milion ljudi. Ranije se takmičila na brojnim izborima ljepote, uključujući Miss i Mrs Global Asian u Maleziji, koje se održalo prije nekoliko sedmica.

Inače, Saudijska Arabija je odavno poznata po svom konzervativizmu. Međutim, trenutno prolazi kroz transformaciju pod vodstvom 38-godišnjeg prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana. Posljednjih mjeseci Saudijska Arabija doživjela je ublažavanje strogih ograničenja i time privukla pažnju cijelog svijeta.