U džematu sela Mušnikova više Prizrena, 12. juna ove godine, održana je Hatma-dova za 25 polaznika zadnje generacije mekteba u ovom džematu, poznatom po njegovanju duhovnosti i tradicije pohađanja vjeronauke.

Ovo je jedna od masovnijih tradicionalnih manifestacija povodom svršetka mektebske nastave. Ova generacija polazinika je unazad dvije godine vrijedno učila u Ilmihalu i Sufari, a kasnije proučila i cijeli Kur’an azimušan.

Svršene mekteblije su zablistale znanjem pred prepunom džamijom, seoskih džematlija, roditelja i musafira iz svih okolnih župskih džemata i grada Prizrena, kakva je inače praksa tokom ovih prezentacija duhovnosti, kulture i tradicije gostoljubivosti i u ovom džematu.

Tokom programa koji je započeo oko 10. sati i trajao sve do podne-namaza (13 sati), smjenjivalo se učenje ašera iz Kur’ana, a. š., sa izvođenjem ilahjije i kaside, recitalima i uz ispitivanje naučenog osnovnog znanja o islamu i njegovim obredima, na dva jezika – bosanskom i albanskom, dok je učenje Kur’ana časnog bilo svakako na arapskom jeziku.



Ovom svečanom činu bili su prisutni i gotovo svi imami okolnih džermata i neki imami iz grada Prizrena. 

Na samom početku programa, uz zahvalu Alahu dželešanuhu i salavat na pejgambera Muhammeda, a. s., selameći sve prisutne ispred džemata i u svoje ime, Nailj ef. Skenderi, imam i mualim ovog džemata je, između ostalog, kazao: 

Kaže Allah, subhanehu we teala., u 46. ajetu Sure El-Kehf : "Imetak i sinovi su ukras u životu na ovom svijetu, a dobra djela, koja vječno ostaju, biće od Gospodara tvoga bolje nagrađena i u njih se čovjek može bolje pouzdati." (Suretu El-Kehf, 46)

Prenosi Amr ibn Seid bin El-As da je Poslanik, s.a.v.s., rekao: "Ništa vrednije roditelj ne može u naslijeđe ostaviti svome djetetu od lijepog odgoja (u duhu islama)."



Prenosi Ibn Omer, r.a.,: "Čuo sam Poslanika, sallallahu alejhi we sellem, kada je rekao: "Svi ste vi čuvari i svi ćete biti pitani za ono što čuvate; vođa (imam) je čuvar i biće pitan za ono što čuva, muž je čuvar svoje porodice i biće odgovoran za nju, žena je čuvarica u kući svoga muža i odgovorna je za ono što joj je povjereno na čuvanje i sluga je čuvar imetka svoga pretpostavljenog i odgovoran je za njegovo čuvanje." (Buharija)

Poštovane džematlije, da li i mi ispunjavamo preuzete obaveze i čuvamo li ono za što ćemo biti pitani?

Da li naši vladari i imami ispunjavaju svoje obaveze ili vode računa samo o svojim pravima i privilegijama?

Da li čuvamo svoje porodice ili smo brigu o njihovu čuvanju predali ulici i medijima?
Da li naše žene brinu i vode računa  o odgoju,  ili više znaju šta se dešava u Španiji preko raznih tv-serija, nego u vlastitim domovima?

Prenosi Abdullah ibn Amr ibn El-As, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi we sellem, rekao : "Vaša djeca su vaša najbolja opskrba!" (Ebu Davud) A u drugoj predaji stoji: Prenosi Aiša, r.a., da je Poslanik, sallallahu alejhi we selleme, rekao: "Vaša djeca su Allahov poklon vama!" (Hakim)



Braćo i sestre, čuvajmo dobro ovu hediju koja se zove evlad,  i budimo zahvalni našem Gospodaru!

Gospodaru, učvrsti nas na Tvome putu, sačuvaj nas iskušenja koja nećemo moći podnijeti, učini nas od onih koji odgajaju svoju djecu u skladu sa Tvojim propisima, očisti naša srca i jezike od ružnih misli i govora, uputi našu djecu i potomke i učini ih radostima naših očiju i srca, oprosti nam grijehe i počasti nas u džennetima društvom sa poslanicima, šehidima i dobrim ljudima! Amin.

Na kraju programa, poslije otklanjanog podne-namaza, svi prisutni, a zasebno musafiri, ugoščeni su bogatim ručkom u kućama roditelja svršenika Hatma-dove, koji su, s druge strane, dobili i vrijedne hedije od svojih rođaka.

Svršenici ove generacije Hatma-dove su : Mihret Rama, Shevka Veliji, Emel Dili, Amsel Dili, Elmina Rama,  Amra Rama, Eldin Rama, Ahmed Bajrami, Rahida Veliu, Remina Smaili, Behlul Smaili, Ilhan Rama, Muhidin Smaili, Mediha Bajrami, Zulejha Smaili, Nejla Rama, Vildana Veliu, Vahid Smaili, Binela Dili, Edina Bajrami, Rijalda Smaili, Refija Rama, Nasiha Bajrami, Fejma Veliji i Samil Veliu.



Ćerim Bajrami