Iz daleke Australije, dolazi nam vrlo interesantna priča. Glavni akteri su dvoje malezijskih biciklista, koji se u Australiji spremaju za Olimpijadu, odnosno za biciklističko takmičenje u okviru prestižne svjetske sportske smotre, Olimpijskih igara u Londonu tekuće godine.

Azizulhasni Awang i Fatehah Mustapa su biciklisti iz Malezije, koji u Londonu ciljaju na najsjajnije odličje, zlato. Fatethah Mustapa će inače biti prva žena Malezijka koja će se u takmičiti na Olimpijskim igrama, te ističe veliki značaj te manifestacije i žustrinu priprema koje prolazi kako bi ostvarila što bolji plasman.

Ipak, njih dvoje su u jednoj velikoj dilemi. Olimpijske igre počinju sedam dana nakon početka mjeseca Ramazana, najsvetijeg mjeseca za pripadnike islamske vjeroispovjesti. Navodno, takvo ''preklapanje'' datuma, velika je dilema za oko 3000 sportista muslimana koji će ovo ljeto nastupiti u Londonu.

"Post započinjemo prije izlaska sunca, zavrašva se nakon što sunce zađe. Jako je rizično za nas da treniramo punim intenzitetom bez hrane i tečnosti, a Fatethah i ja nismo sigurni da li je Olimpijada vrijedna tolike žrtve", kazao je Awang Reutersu.

Oboje su priznali da sanjaju zlato na prestižnoj smotri, te da još nisu svjesni da li će postiti i izaći na borilište, ili će propustiti Olimpijadu. Awang je priznao također kako je pričao sa nekim sportistima , koji su mu rekli da im sveti mjesec kod muslimana daje dodatnu snagu, te da tada ulažu mnogo veće napore i ostvaruju mnogo bolje rezultate, no dvadesetčetverogodišnji bicklista, i dalje se nalazi u dilemi. "Vjera mi daje snagu, a Ramazan je sastavni dio vjere", poručio je Azizulhasni.

Također, mladi biciklista svom problemu, i problemu svoje sunarodnjakinje pristupa vrlo pragmatično. U svojoj izjavi, kazao je da sport kojim se on bavi, i utrke u kojima učestvuje, traju po cijeli dan – kojeg je jako teško izdržati bez hrane i vode.

Inače, ovaj ''problem'' došao je i do organizacijskog dijela Olimpijade, iz kojeg su naveli da bi ''prilagođavanje'' rasporeda takmičenja Ramazanu bilo puno poteškoća. U svakom slučaju, epilog priče i razrješenje dileme koju su iznijeli dvoje sportista, svakako ćemo vidjeti čim igre u Londonu i počnu.

Izvor: 24sata.info