Pripremimo naše domove za ramazan!

Draga braćo i sestre, eto, stigao nam je naš dragi i najmiliji gost, gost kojeg čekamo jedanaest mjeseci. Gost koji će nas obveseliti, obveseliti naše porodice, osvijetliti naše domove i našu okolinu. Gost koji je lijek za naša srca i duše, „infuzija“ naših bolesnih tijela a duši i antibiotik za duhovne bolesti. DOŠAO NAM JE PLEMINITI MJESEC RAMAZAN!

Draga i cijenjena braćo i sestre, zamislimo samo nakratko, kako se ponašamo kada nam se neko najavi ili pak doznamo za njegovu posjetu? Odmah se u nama probudi neka radost, brojimo dane za njegov dolazak, obavijestimo ukućane za dolazak dragog nam gosta i pripremamo i počistimo kuću i dvorište.
Zapitajmo se, ima li dražeg gosta od Ramazana? Da li smo obavijestili naše ukućane, po naročito našu djecu, o dolasku nam plemenitog mjeseca Ramazana? Da li smo pripremili naše domove, naše džamije za plemeniti mjesec Ramazan?
Znajmo da nam je Ramazan dar od Gospodara svjetova, da je dar našem ummetu i muslimanima. Potrudimo se da iskoristimo ovu blagodat, ugostimo našeg dragog gosta kojeg nam šalje Gospodar iznad sedam nebesa. Potrudimo se da ovaj naš gost bude naš zagovornik, i naših porodica na budućem svijetu pred Allahom Uzvišenog.
Ako već nismo, onda je krajnje vrijeme da upoznamo naše ukućane da nam kuca na vratima plemeniti nam gost, po naročito našu djecu. 
Porazgovarajmo sa našim nenama, majkama, ženama i sestrama, da ih čeka velika nagrada ako dobro i ljubazno dočekaju ovaj dragi gost, ako ga dobro ugoste, i ako prethodno pripreme i počiste kuće i dvorišta, namirišu, „kako bi se naš gost dobro i ugodno osjećao“. Obveselimo ih velikom nagradom od Boga dragog za svaki njihov sekund kojeg odvoje od sna i prolaznog užitka pripremajući hranu za sehure i iftare. Neka znaju da svaki zalogaj u ustima vuče sa sobom nagradu kod Boga, ako je taj zalogaj napravljen iz te namjere.
Obavijestimo našu djecu da nam dolazi mjesec Ramazan, podučimo ih o ovom mubarek mjesecu. Obavijestimo ih da je mjesec Ramazan Mjesec posta prije svega, i popričajmo sa njima o nagradi onog ko isposti mjesec Ramazan, o obaveznosti posta mjeseca Ramazana, o učenju Kur'ana, klanjanju teravih namaza, itd.

Pripremimo naša tijela, srca i duše za mjesec Ramazan!

Draga braćo i cijenjene sestre u vjeri, znajmo da je Allah dao lijek za svaku bolest osim starosti smrti. Dakle, ako je već tako, a zasigurno da jeste, onda do nas je da tražimo potrebni lijek.
Svi mi znamo da kada nas nešto zaboli na tijelu, odmah idemo ljekaru na pregled, tražimo lijek, itd. Svi smo mi prošli kroz ovakve faze i često prolazimo, željno ili ne željno, voljno ili ne... 
Ali, znajmo da je tijelo samo jedna komponenta našeg bića, no, šta je sa onom drugom komponentom koju često zaboravljamo? Šta je sa našom dušom koja već dugo vremena traži lijek i smiraj? Zapitajmo se da nismo ušli u hakk našoj duši? Koliko trčimo, žurimo i radimo na tome da izgledamo što ljepše, pedantnije, da napunimo naše stomake i ispunjavamo naše tjelesne prohtjeve? Da li smo se ikada zapitali šta je sa našim dušama? Da li one imaju neku potrebu, da li one išću nečemu, ili smo jednostavno zaboravili na našu dušu, kao da i nije dio nas, našeg bića?  
Ne zaboravimo i često razmislimo o našem cilju i misiji dolaska na ovom svijetu, zašto nas je Allah stvorio? Da samo jedemo, pijemo, uživamo, spavamo, gradimo kuće, živimo u luksu ili zašto? Kada čovjek raščlani ovu zagonetku (koju je sam učinio zagonetkom) onda će razumjeti sve. 
Lijepo nam Allah ukazuje u Kur'anu o cilju našeg stvaranja i dolaska na ovom svijetu, kada kaže u Plemenitom govoru da džinne i ljude nije stvorio ni za šta drugo osim da bi ga obožavali... Onda, ako znamo sami cilj, onda kamo i čemu žurimo toliko??? Zašto za sve nađemo vremena samo za sebe, za Allaha i ibadet nemamo? Iskreno se zapitajmo i znajmo da nešto nije u redu sa nama.
Zato, dragi brate i sestro, iskoristimo ovaj plemeniti mjesec Ramazan da popravimo naše stanje i vezu sa našim Gospodarom, koji nas hrani svaki dan, koji se za nas brine svaki dan, koji nas poziva na odaziv svaki dan, koji je blizu nas svaki dan. Kaže Plemeniti Gospodar u Kur'anu: „A ako te moji robovi upitaju o Meni, (reci im) Ja sam zaista blizu, i odazivam se onome koji me moli...“. Zapitajmo se dragi brate i cijenjena sestro, koliko se i kada obraćamo Allahu, samo kada smo u neki belaj, neko iskušenje ili nedaću ili kada? Znajmo da je Allah nama potreban a ne mi Njemu!
Iskoristimo ovu priliku kojom nas je Bog darovao i obradovao, i znajmo da koliko od naših bližnjih i voljenih nemaju ovu šansu, jer im je melek smrti Allahovom dozvolom uzeo duše. Iskoristimo prilike i nemojmo kasnije očajavati za prepuštene dane i ibadet!!! 

Klanjajmo i postimo!!!

Draga braćo i sestre, kada ste već pročitali spomenute riječi, zapitajmo se i razmilimo koliko nam je namaza prošlo a da nismo klanjali, koliko nam je Ramazana prošlo a da nismo bili od onih koji smo ga ispostili, ili pak još ozbiljnije: da li smo od onih koji izvršavamo obavezu klanjanja namaza i postimo mjesec Ramazan? 
Ako pripadamo bilo kojoj grupi od spomenutih, onda je krajnja prilika da se pokajemo, jer Allah iščekiva naše pokajanje. Zatražimo od Allaha da primi naše namaze, post i ostale ibadete, tražimo oprost od Allaha ako smo ispustili koji namaz ne klanjači ga ili koji dan posta a da ga nismo ispostili. Još ozbiljnije, zatražimo oprost od Allaha čvrsto se kajati ako nismo od onih koji smo obavljali namaze ili nismo postili u mjesecima Ramazana! 
Učinimo čvrsto tevbu i čvrsto donosimo nijet da ćemo od ovog Ramazana početi klanjati sve namaze, i da ćemo od ovog mjeseca Ramazana početi sa postom!!! Budimo ubjeđeni da nikada nije kasno, ali isto znajmo da možda nećemo imati priliku da dočekamo slijedeći Ramazan!!! Zato, moj Vam je savjet, pokajmo se i počnimo sa obavljanjem namaza i postom, budimo bolji vjernici i ljudi prije svega!

Družimo se više sa Kur'anom

Draga braćo  i sestre, mjesec Ramazan je najbolji od odabranih mjeseci u godini. Od specifičnosti mjeseca Ramazana, pored toga što je mjesec posta, jeste i da je baš u mjesecu Ramazanu počela objava Kur'ana, Allahovog Govora, upute čovječanstvu i lijek za naše duše.
Pored svega ostalog, iskoristimo ovaj plemeniti mjesec i za druženje sa Allahovim Govorom - Kur'anom. Ako ne znamo čitati na svom originalu - na arapskom jeziku, onda se potrudimo da u toku mjeseca Ramazana naučimo kur'ansko pismo kako bismo mogli nakon Ramazana čitati ga na arapskom alfabetu i jeziku. Ako već znamo arapsko pismo a nismo se puno družili sa Kur'anom, onda, uzmimo ga iz naših polica, obrišimo prašinu sa njega i počnimo se druži više sa Allahovom Knjigom. Ako smo već od onih koji ga čitamo češće, onda odlučimo da tokom Ramazana naučimo šta napamet iz Kur'ana, i primjenjujmo to u praksi.
Neka bude Ramazan mjesec u kojem ćemo druge podučavati kur'anskim pismom, podučavamo druge hifzom, družimo se više sa Kur'anom i druge podučavajmo kur'anskim mudrostima i porukama.
Na kraju, molimo Allaha Uzvišenog da nam omogući da dostojanstveno dočekamo dragog nam gosta, da nam omogući da se popravimo za Ramazan, da popravi naše stanje u kojem smo se našli sa ovom pandemijom i da nas zaštiti od ovog virusa, da izliječi naša srca i duše od svake zlobe i duhovnih bolesti, i napuni naše domove nurom Ramazana, iako su nam, na veliku žalost, džamije zatvorene i nismo u mogućnosti slaveći ga i čineći mu ibadet u njima, no, ništa ne biva bez Allahove Volje. Molimo ga da nam olakša ibadete i primi, prođe preko naših hrđavih djela i učini od Njegovih iskrenih, dobrih i čestitih robova, omilostivi nam se i uvede u Adenske vrtove!!! Amin