Kršenje rezolucije

Nakon što je jučer Sjeverna Koreja ispalila projektil koji je preletio region Hokkaido u Japanu, mnogi njegovi stanovnici potrčali su u skrovište. Projektil je pao u vodu kod istočne obale Japana, a vjeruje se da je to prva balistička raketa koju je Pjongjang ikada poslao preko ove zemlje.

Eksperti tvrde da je ovo najprovokativniji potez dosad.
Svih prethodnih puta kada je Sjeverna Koreja slala rakete preko Japana tvrdili su da nose satelite. Ovoga puta je drugačiji slučaj.
Raketa, za koju se vjeruje da je Hwasong-12, osmišljena je da nosi veliki nuklearni teret srednjeg raspona, smatraju stručnjaci.
"Ovo je izuzetno hrabar i provokativan potez koji je zabranjen po međunarodnom pravu", kazao je za BBC dr. John Park iz Harvard Kennedy School.
Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a Sjevernoj Koreji je zabranjen razvoj nuklearnog i raketnog oružja.
Bivši američki ambasador u Istočnoj Aziji Christopher R Hill bio je nekadašnji američki pregovarač sa Sjevernom Korejom. On je najnoviji potez te zemlje nazvao najozbiljnijim lansiranjem, a s njim se složio i analitičar Ankit Panda.
Korak koji je napravila zemlja na čijem čelu je Kim Jong-un sigurno će dodatno zategnuti diplomatske odnose jer šalje jasnu poruku drugim zemljama.