Optuženim prijeti smrtna kazna

Dvije žene suočavaju se sa smrtnom kaznom ako ih osude za ubistvo polubrata lidera Sjeverne Koreje u Kuala Lumpuru.

Slučaj ubistva polubrata lidera Sjeverne Koreje prebačen je na viši sud u Maleziji, jer se odbrana žalila da nije dobila sve dokumente koje je tražila. 
Indonežanka Siti Aishah (25) i Doan Thi Huong (28) iz Vijetnama suočavaju se sa smrtnom kaznom ako ih osude za ubistvo Kim Jong-nama na aerodromu u Kuala Lumpuru 13. februara. 
Dvije žene optužene su da su koristile smrtonosni nervni agens VX i pošpricale ga u Kimovo lice. Ovaj agens UN opisuje kao oružje masovnog uništenja. 
Obavještajna služba Južne Koreje i zvaničnici SAD-a tvrde da iza ubistva stoji lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un. 
Kim Jong-nam, najstariji sin preminulog vođe Kim Jong-ila, javno je govorio protiv svoje porodice koja kontrolira izoliranu zemlju sa nuklearnim naoružanjem. 

Prvo ročište

Aishah i Huong optužene su 1. marta, ali je sud u distriktu Sepang dva puta odgodio zahtjev tužilaca da se slučaj prebaci na viši sud, što je danas učinjeno.
Tužilac Iskandar Ahmad rekao je da se još ne zna kada će biti prvo ročište, ali je dodao da će datum biti objavljen do kraja juna.
Tri osumnjičena iz Sjeverne Koreje, uključujući diplomatu, otišli su kući u martu, zajedno sa tijelom Kim Jong-nama, što je bio dogovor sa Pjongjangom, koji je zabranio državljanima Malezije da napuste zemlju. 
Malezija je kao osumnjičene identificirala još četiri državljanina Sjeverne Koreje, a policija je objavila da su oni napustili Kuala Lumpur na dan ubistva. 
Pjongjang je navodio da je Kim preminuo od srčanog udara i optužio Maleziju da radi sa Južnom Korejom i drugim "neprijateljskim silama".