Skriveni genocid se nastavlja

Kako ekskluzivno saznaje novinska agencija “Reuters” – više od 1.000 Rohingya muslimana ubijeno je u novom progonu mijanmarske vojske. Informaciju su u razgovoru za “Reuters” potvrdila dvojica UN-ovih dužnosnika.

Dužnosnici, koji rade za dvije UN agencije u susjednom Bangladešu gdje se zadnjih mjeseci sklonilo oko 70.000 Rohingya muslimana ističu kako se boje da vanjski svijet jednostavno ne shvaća ozbiljnost krize koja se odvija na prostoru mijanmarske pokrajine Rakhine.

Nije riječ da svijet “ne shvaća”, kako kažu zabrinuti UN dužnosnici, već se svijetu ne daje da vidi što se tamo događa na način da je ovaj strašan progon, koji možda već i prelazi gabarite genocida, potpuno medijski zapostavljen.

Zašto je tako?
 
Zbog politike, dakako – SAD, za vrijeme Obamine administracije barem (za Trumpa ćemo tek vidjeti) je nastojao pretvoriti Mijanmar u novog važnog saveznika protiv Kine, a samim time se nisu htjeli zamjeriti vladajućima koji očito dozvoljavaju i čak i potiču radikalne budiste da “čiste” zemlju od muslimana.