U svijetu sve prisutnija islamofobija

U ovim zemljama je, u izvjesnoj mjeri, zabranjena odjeća koja skriva lice. Zbog islamofobije koja je u posljednje vrijeme sve prisutnija u svijetu, mnoge zemlje odlučuju se za uvođenje zabrane nošenja odjeće koja pokriva lice.

Među zemljama koje su se odlučile na takav potez su Francuska, Belgija, Holandija, Njemačka, Austrija, Bugarska, Maroko, Švicarska, Italija i Egipat.

Francuska

Burka i nikab zabranjeni su na javnim mjestima 2010. godine i time je Francuska postala prva evropska zemlja koja je uvela takvu zabranu.

Belgija

Nošenje nikaba i burke zabranjeno je 2011. godine. Burkini, "islamska verzija" kupaćih kostima, dozvoljen je na plažama, ali zabranjen u nekim javnim bazenima.

Holandija

U 2015. godini uvedena je zabrana odjeće koja pokriva lice na mjestima gdje se zahtjevaju pojačane mjere kontrole sigurnosti (na aerodromima, na primjer), kao i u školama.

Njemačka

Njemački sud je 22. avgusta presudio da žene ne mogu nositi nikab u večernju školu.

Austrija

Velovi koji potpuno pokrivaju lice zabranjeni su u sudovima i školama.

Bugarska

Odjeća koja skriva lice zabranjena je u državnim institucijama, školama, na javnim mjestima za rekreaciju i ustanovama kulture.

Maroko

U januaru 2017. Ministarstvo unutrašnjih poslova te zemlje naredilo je zabranu prodaje i proizvodnje burke iz "sigurnosnih razloga".

Švicarska

Burka je trenutno zabranjena u samo jednom kantonu (južni Ticino) u Švicarskoj, ali na redu je referendum o nacionalnoj zabrani.

Italija

U sjevernom regionu Lombardije, burka je zabranjena u bolnicama i vladinim institucijama.

Egipat

Egipatska vlada je izradila nacrt zakona o zabrani nikaba i burke na javnim mjestima i u državnim institucijama. Univerzitet u Kairu je zabranio akademskom osoblju da nosi nikab u učionici.