Tokom njene posjete Turskoj

Angela Merkel je jučer posjetila Tursku. Tokom konferencije za medije njemačka kancelarka je koristila izraz "Islamski terorizam". Pogledajte kako je predsjednik Erdogan odreagovao na njenu izjavu.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas kako je neprihvatljiva upotreba termina “islamistički terorizam“ i kako taj termin duboko vrijeđa sve muslimane.

Predsjednik Erdogan danas je u Predsjedničkoj palati u Ankari primio njemačku kancelarku Angelu Merkel, a nakon njihovog sastanka i sastanka proširenih delegacija dvije zemlje, Erdogan je kazao kako je to bila dobra prilika da razgovaraju o bilateralnim odnosima i o važnim regionalnim i globalnim temama.

“Neprihvatljivo je koristiti termin islamistički terorizam zbog terorističke organizacije ISIS. Islam i terorizam nikada ne mogu biti stavljeni u istu ravan. Islam znači mir, i stavljanje te riječi pored terorizma vrijeđa pripadnike te vjere“, kazao je Erdogan .

Pozivajući javnost da ne koristi taj termin, Erdogan je kazao da ne može nijemo slušati tako neprihvatljive izraze, a da bi ćutanje značilo odobravanje.

“Ja kao predsjednik države i musliman nikada ne mogu prihvatiti takav izraz. Trenutno u svijetu ne postoji niko ko vodi tako odlučnu i efikasnu borbu protiv terorista ISIS-a. Svi pričaju o tome, ali mi smo ti koji s odlučnošću vodimo i vodit ćemo tu borbu na terenu“, poručio je Erdogan.

Ističući kako među terorističkim organizacijama nema razlike, turski predsjednik Erdogan je kazao kako je teroristička organizacija Fetullahci (FETO) isto što i terorističke organizacije PKK, PYD ili YPG.

“Mi smo ujedno i saveznici u NATO-u, dvije prijateljske i savezničke zemlje. Uvjeren sam da ćemo o tim pitanjima donositi konciznije i brže odluke s premisom da zakašnjela pravda i nije pravda“, kazao je Erdogan.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da je u razgovoru sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari ukazala na značaj slobode izražavanja u Turskoj.

 - Kada se desio pokušaj puča, vidjeli smo kako je turski narod podržao demokratiju i demokratska pravila u Turskoj - kazala je Merkelova na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Erdoganom.

Ona je kazala kako je upravo zato, u ovoj odlučnoj fazi važno da se podrži sloboda izražavanja.

- Opozicija je dio demokratije - kazala je Merkel i dodala da je s Erdoganom razgovarala i o medijskim slobodama.

Erdogan je izjavio da je sa Merkelovom razgovarao o situacijama u Siriji, Iraku i u Egejskom moru.