Uredba protiv muslimana i građanskih prava

Apeluje se na Merkel da pozove američkog ambasadora da se usprotivi Trumpovoj odluci.

Katja Kipping, predsjednica njemačke opozicione ljevičarske stranke Die Linke, opisala je uredbu američkog predsjednika Donalda Trumpa o obustavljanju prijema izbjeglica u SAD i zabrani ulaska u zemlju za državljane sedam muslimanskih zemalja kao „Krstaški rat protiv muslimana i građanskih prava.“
 
Kipping je na svom Twitter računu napisala da njena stranka razmatra mogućnost podizanja tužbe protiv američke odluke pred Evropskim sudom za ljudska prava. Apelirala je na njemačku kancelarku Angelu Merkel da pozove američkog ambasadora u Berlinu da se usprotivi Trumpovoj odluci.

Ova njemačka političarka je pojasnila da će svaki građanin Njemačke imati pravo da pokrene tužbu pred Evropskim sudom protiv američkih mjera zabrane, ukoliko kancelarka ne poduzme ozbiljne korake.

Hiljade ljudi pogođeno odlukom

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je uredbu američkog predsjednika Donalda Trampa kojom je obustavljen prijem izbjeglica i zabranjen ulazak u SAD za državljane iz sedam većinskih muslimanskih zemalja (Sirije, Iraka, Irana, Libije, Jemena, Sudana i Somalije).
 
Merkel je naglasila da će njemačka vlada pružiti svu moguću podršku njemačkim državljanima s dvojnim državljanstvom koji su pogođeni ovom američkom uredbom i da će se zalagati za njihove interese unatoč partnerstvu s Amerikom. Istakla je da usko koordinira sa evropskim saveznicima u pogledu Trumpove uredbe „koja je u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama o pomoći izbjeglicama i međunarodnoj saradnji u tom pogledu.“

U istom kontekstu, američka ambasada u Berlinu objavila je na svojoj Facebook stranici da se otkazuju svi termini za izdavanje viza državljanima Iraka, Irana, Libije, Somalije, Sudana i Jemena te njemačkim državljanima koji su istodobno državljani i jedne od pomenutih sedam zemalja. U obavještenju stoji i to da je ovim osobama zabranjen ulazak u američku ambasadu ili konzulat.

Uredba pogađa i 130.000 Nijemaca

Prema statističkim podacima unutar Njemačke, Trumpova uredba pogađa 130 hiljada osoba sa dvojnim državljanstvom i državljanstvom jedne od sedam spomenutih zemalja. Zabrana obuhvata osamdeset hiljada Iranaca, više od trideset hiljada Iračana, 25 hiljada Sirijaca, hiljadu Sudanaca, pet stotina Somalijaca, četiri stotine Libijaca i više od 350 Jemenca koji imaju njemačko državljanstvo, navodi se u statistici.

Istraživanje koje je provela agencija za statistiku u Saveznim pokrajinama Brandenburg i Berlin otkriva da američka uredba pogađa 45 hiljada stranaca nastanjenih u ove dvije pokrajine, s tim da taj broj ne uključuje nosioce dvojnog državljanstva.

Piše: Khaled Schmidt
Izvor: Al Jazeera