Oglasio se predsjednik SAD nakon burnih reakcija

Američki predsjednik Donald Trump nakon uredbe koju je donio i kojom se zabranjuje ulazak u Sjedinjene Američke Države osobama iz sedam muslimanskih zemalja, večeras je saopćio kako je njegova politika slična kao i njegovog prethodnika Baracka Obame te da on samo želi zaštititi svoju zemlju.

Trump je rekao kako je SAD ponosna država u kojoj ima izbjeglica te da će on i njegov narod nastaviti suosjećati s onima koji bježe od ugnjetavanja, ali da će isto tako štititi svoje gradove i granice.

- Amerika je uvijek bila slobodna i sigurna zemlja. Nastavit ćemo je čuvati slobodnom i sigurnom, kao što mediji znaju, ali odbijaju to reći. Moja politika je slična kao i politika Baracka Obame koji je 2011. godine zabranio ulazak izbjeglicama iz Iraka na šest mjeseci. Sedam zemalja koje se navode u mojoj odluci su iste zemlje koje je ranije navela administracija Baracka Obame - rekao je Trump.

On je istaknuo da to nije odbacivanje muslimana, kao što su mediji lažno izvijestili.

- Ovo nema veze s religijom, već s terorizmom i čuvanjem naše zemlje sigurnom. Širom svijeta postoji 40 različitih država koje nisu pogođene mojom odlukom i na koje se ona ne odnosi. Nastavit ćemo izdavati vize svim zemljama za koje utvrdimo da su sigurne. Imam ogromno suosjećanje s ljudima koji su pogođeni krizom u Siriji. Moj prioritet će uvijek biti da štitim i služim ovoj zemlji, ali kao predsjednik uvijek ću naći način da pomognem svima onima koji pate - saopćio je Trump.

Izvršnu uredbu Trump je potpisao u petak kojom se državljanima sedam zemalja i to Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libiije, vize neće izdavati naredna tri mjeseca, dok je sirijskim izbjeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vrijeme.

Ta uredba izazvala je burne reakcije javnosti, ali i proteste na aerodromima i gradovima u SAD.