Neobičan neki savez

Svijet se mijenja na način na koji gotovo pa niko nije mogao pretpostaviti.

Ne tako davno, ove godine, niko nije očekivao da će Velika Britanija izaći iz Evropske unije, niti je ko mogao vidjeti reallity milijardera Donalda Trumpa kako sjedi u Bijeloj kući kao predsjednik Amerike.

Ipak, možda i najšokantnija od svih "čuda" koja se u posljednje vrijeme dešavaju na planeti dolazi iz Izraela.

Da, Izraela, a nije riječ o UN-ovoj rezoluciji, niti okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelska vlada, na čelu sa desničarem Benyaminom Netanyahuom, ima izuzetno bliske veze sa, vjerovali ili ne, rasističko-fašističkim snagama koje osvajaju Evropu i zapadni svijet.

Izrael je, to niko ne krije, moćan saveznik Donaldu Trumpu, Geertu Wildersu, Hans-Cristian Stracheu, Marie Le Pen i ostalim "populističkim" liderima, čija najveća glasačka snaga dolazi od ultradesničara i neonacista.



Da vam je neko rekao da će jevrejska država biti saveznik neonacističkih snaga vjerovatno biste ga proglasili ludim, ali živimo u ludim vremenima, gdje očito više ništa nije nemoguće.

Uzmimo za primjer holandskog desničara Wildersa, trenutno najpopularnijeg političara u Holandiji.

Wilders, kao i ostali populisti, ne krije svoju naklonost prema Izraelu, zbog čega ga je istraživala i još uvijek istražuje holandska tajna služba. Naime, vjeruje se kako je ovaj političar pod snažnim uticajem iz Izraela, a nije isključeno ni da ima veze ili da je čak uposlenik zloglasne tajne službe MOSSAD.

Bilo kako bilo, Wilders podržava antisemizam i rasizam i ujedno Izrael. Kako je to moguće?

O ovom fenomenu su pisali i američki mediji, pa je tako Huffingtonpost ukazao da je glavni Trumpov savjetnik, Steve Bannon, "istovremeno antisemit i ljubitelj Izraela".

Bannon je bio na čelu portala Breitbart, desničarskog portala koji je prikriveno protiv Jevreja, ali podržava Izrael.

Paradoksalno? Samo na prvi pogled.

Desničari poput Bannona ili Wildersa "vole Jevreje samo ako su daleko od njih i njihovih država, recimo u Izraelu", smatra američki rabin Jonah Dov Pesner.

"Bannona možemo procijeniti na osnovu njegovih akcija, a on je kao direktor medijske kompanije koja promoviše samo bijelu rasu podigao mržnju prema Jevrejima u Americi na zabrinjavajući nivo. Za takvog čovjeka ne bi trebalo biti mjesta u Bijeloj kući. Njegova podrška Izraelu ne znači da je prijatelj Jevreja", rekao je Pesner za Huffingtonpost.

Jevreji u Americi i Evropi su prestravljeni novim valom neonacizma i fašizma. Kako i ne bi bilo, jer nakon Holokausta to je i jedina logična reakcija. Međutim, situacija je potpuno drugačija kada su u pitanju Jevreji u Izraelu (naravno, ne svi).

Zvanična politika aktuelne izraelske vlade savršeno se poklapa sa politikom desno orijentisanih stranaka širom Evrope, a imaju i zajedničkog neprijatelja, islam.



Osim toga, ima još jedna stvar izuzetno bitna kada je u pitanju dugoročna politika Izraela. Naime, Izrael želi dovesti što je moguće više Jevreja iz SAD i Evrope u jevrejsku državu, a definitivno im na ruku ide porast desno orijentisanih političkih struja u zapadnom svijetu.

Strah među Jevrejima van Izraela donosi imigraciju u Izrael, a to je nešto o čemu sve izraelske vlade posljednjih decenija sanjaju i priželjkivaju.

Tome u prilog ide i današnja izjava izraelskog ministra odbrane Avigdora Liebermana, koji je pozvao Jevreje u Francuskoj da napuste tu zemlju i dođu u Izrael.

"Možda je vrijeme da kažemo francuskim Jevrejima 'ovo nije vaša zemlja, ovo nije vaša domovina. Napustite Francusku i dođite u Izrael. To je jedini odgovor na ovu zavjeru. Ako želite ostati Jevrej i ako želite da vaša djeca i unučad ostanu Jevreji, onda napustite Francusku i dođite u Izrael", rekao je Liberman.

Upravo se u ovoj izjavi nalazi sama srž politike Izraela, pa zato i ne treba čuditi podrška iz Tel Aviva Trumpu, Wildersu i društvu, koji će zadovoljiti Izrael "slanjem Jevreja" iz SAD i Evrope u Izrael, dok će s druge strane zadovoljiti svoje glasače tako što će zemlju "očistiti" od onih kojima tu "nije mjesto".

Politika je čudo.