Djeca samoubice

Teroristički napad u Berlinu, kada se kamion zabio u božićni sajam, privukao je veliku pažnju javnosti, tako da je u drugi plan pao pokušaj terorističkog napada u Njemačkoj, koji je daleko zastrašujući.

Naime, njemačka policija je prošle sedmice otkrila kako je uhapsila 12-godišnjeg dječaka koji je namjeravao detonirati eksplozivnu napravu kućne izrade na božićnom sajmu, piše "Avaz.ba".

Policija je dječaka iračkih korijena, opisala kao radikaliziranog i spremnog da se pridruži Islamskoj državi.

Od kako je formirana Islamska država, ovaj je dječak najmlađi bombaš-samoubica ikada uhvaćen na evropskom tlu.

Ranije ovog mjeseca, u Njemačkoj saveznoj državi Baden-Wurttemberg su uhapšena dva mladića, starosti 15 i 17 godina, koji su planirali izvesti napade na nekoliko lokacija u okolini Frankfurta.

Novi val radikalizacije djece i omladine u Njemačkoj je u zabrinjavajućem porastu. U izvještaju njemačkog ministarstva unutrašnjih poslova, objavljenom u septembru ove godine, navodi kako je u ovoj zemlji u 2016. godini identificirano 340 slučajeva da radikalni propovjedači terorizma uspostavljaju kontakt sa izbjeglicama u Njemačkoj. Posebna meta su im djeca bez roditelja, koja u velikom broju stižu u Evropu kao izbjeglice.

I druge zemlje zapada suočavaju se sa istim problemom. Francuske vlasti su u septembru ove godine uhapsile tri tinejdžera zbog povezanosti sa džihadističkim grupama. Sva trojica su imala 15 godina.

I u Austriji je prije nekoliko mjeseci uhapšen 16-godišnjak, koji je bio u komunikaciji sa ISIS-om, te planirao napade u ovoj zemlji.

Situacija u Siriji i Iraku je daleko gora. Iz Sirije je u Tursku stigao bombaš-samoubica, koji je imao 13 godina i koji se raznio bombom na kurdskoj svadbi, ubivši pri tome više od 50 ljudi.

ISIS sve više u samoubilačke napade šalje djecu. Sa tom praksom su prvo počeli u Iraku, a onda u Siriji i Turskoj. Sve su prilike kako je sada na red došla Evropa.