Odbijaju nastavu plivanja

Predsjednik Odbora za naturalizaciju, Stephan Wehrle rekao je da "svako ko ne ispunjava zakonske obaveze u školi, ne može dobiti naturalizaciju".

Odbijanje po vjerskoj osnovi da učestvuju u plivanja je razlog što dvije djevojke iz Basela ne mogu dobiti švicarski pasoš.

U stvari za dvije sestre, muslimanke, stare 12 i 14 godina, odbijen je zahtjev za naturalizaciju jer ne učestvuju u plivanju i zbog toga što ne žele da idu po ekskurzijama koje organizuje škola. Odluku da se ovim sestrama odbije izdavanje državljanstva, izglasali su odbornici pomenutog kantona većiniom glasova.

Predsjednik Odbora za naturalizaciju, Stephan Wehrle rekao je da “svako ko ne ispunjava zakonske obaveze u školi, ne može dobiti naturalizaciju”.

Iako se ova odluka može nazvati presedanom, Wehrle je siguran da je ona ispravna i da nije u suprotnosti sa zakonom Švicarske. On kaže da ima podršku i Saveznog suda koji jasno uređenim zakonom navodi da je plivanje u školi dio obaveznog obrazovanja.

Dvije djevojke, osim nastave plivanja odbijaju čak i da se rukuju sa nastavnikom. Međutim, rukovanje nije obavezno u školi, rekao je Wehrle, tako da je jedini razlog zbog koga ne mogu dobiti švicarski pasoš, odbijanje da učestvuju na časove plivanja.